Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Miért fáznak a nők jobban?

Miért fáznak a nők jobban?

Megválaszoljuk az állandó kérdést: miért is kell állandóan a fűtési szezonban úgy fűteni, hogy a férfiak az izzadás határán vannak egy szál pólóban, míg a nők még mindig fagyoskodnak?

Amint a külső hőmérséklet az elviselhető 15-20ºC alá csökken, az emberiség nagyobbik része elkezd fázni és igényli a megszokott 20ºC-ot. Ekkor két lehetőség van, jobban felöltözni, vagy befűteni a helységet, ahol vagyunk. De miért is van az, hogy amíg a férfiaknak még melegük van, addig a nők már fáznak. Sokan gondolnák, hogy a férfiak csak „macsóságból” állítják, hogy még nem fáznak, azonban ez nem igaz.
Az okok a következőek lehetnek, melyek főleg az egyedfejlődésünkre és a különböző funkciókra vezethetőek vissza.

1. izomzat

A férfiak testfelépítése a vadászatra és a küzdelemhez szükséges erőre épül. Ezért a pubertás kortól kezdve tesztoszteront termelnek, mely az izmok felépítését segíti elő. Az izomzat érhálózattal bőven átszőtt, és képes hő termelésére (pl.: didergéskor is). Mivel a nők arányaikban kevesebb izomzattal rendelkeznek és magasabb a zsírszázalékuk, ezért a férfiak az izomzatukkal tulajdonképpen fűtik magukat. Gondolhatnánk akkor, hogy tévhit a zsírpárna szigetelő képessége. Maga a szigetelő képesség nem tévhit, hiszen a felhalmozott zsír valóban szigetel, azonban az izomzattal szemben hő termelésére nem képes.

2. bőr

A felület, amin keresztül elveszítjük testünk melegét, a bőrünk. A férfiak bőre érdesebb, vaskosabb a nőké puhább, vékonyabb. A különbség 15% körül mozog, tehát a nők hőháztartása csak a vékony bőrfelületük miatt ennyivel több hőt veszít a hidegben.

3. öltözködés

Befolyásolhatja még a férfiak és a nők közötti különbséget, hogy a nők hajlamosak lengébb öltözetben megjelenni hidegebb időjárási körülmények között, hiszen „ezt követeli meg a társadalom” mondják. A kutatók azonban már többször utaltak arra, hogy az öltözködésnek jóval csekélyebb hatása van a férfiakra, mint azt a nők gondolják, azonban az öltözködésből származó magabiztosság és a jó közérzet kihat a nők viselkedésére, mely már jobban befolyásolja a férfiak figyelmfelkeltését.

Bármelyik is igaz Önre, a legfontosabb, ha fázik, akkor lehetőleg olyan fűtési rendszere legyen, mely nem károsítja a környezetet.

Kapcsolódó cikkek:
Takarékos kazán
Legolcsóbb a megújuló

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!