Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   STOP a szélerőműveknek

A nyár közepén eredményhirdetés nélkül zárták le a szélenergia pályázatokat.

Becslések szerint 4-10 milliárd forintos kár érte a magyarországi szélenergiába befektetni kívánókat. Több projekt előkészítése éveken keresztül zajlott, hogy műszakilag és pénzügyileg magas színvonalú projektek készüljenek. Elemzők szerint a váratlan lépés hosszú távra visszavetette a beruházók piaci szereplését.

Ez a döntés főleg a villamosenergia termelésre irányuló beruházások terén jelent visszalépést. A közvetlen hőhasznosítás, mint például a biomassza tüzelés terén a szabályozás nem képes így meghatározni a gazdasági folyamatokat. Aki ma fűtési rendszerét szeretné átalakítani, annak nem kell tartania hasonló változástól, hiszen itt a gazdaságosságát a beruházásnak nem a villamosenergia átvétele, vagy át nem vétele határozza meg.

A Magyar Energia Hivatal (MEH) 2006 tavasza óta nem adott ki szélkvótát (úgynevezett kapacitáslétesítési jogosultságot), ami elengedhetetlen eleme a szélerőművek engedélyezési folyamatának – emlékeztet a közlemény -, tehát azóta egyetlen beruházó sem kapott engedélyt hálózatra csatlakozó szélerőmű létesítésére.

Tavaly az egész szélenergia-szakma üdvözölte a kiírt pályázatot, érvénytelenítése azonban újabb bizonytalan időpontra halasztja az újabb szélenergia-beruházások megvalósulását. A szélenergia hasznosítása az egyik legkisebb károsanyag-kibocsátással járó energiatermelési mód, amelyre Magyarországnak is kiváló lehetőségei vannak – hívja fel a figyelmet az Energia Klub.

A MEH augusztusban bejelentette, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) rendelete alapján visszavonta a szélerőművi kapacitás létesítésére kiírt pályázatát. A pályázat követelményeit tartalmazó miniszteri rendeletet tavaly június végén adták ki, a MEH a múlt év augusztusának végén tette közzé a pályázati kiírást.

Kulcsszavak: , , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!