Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Vákuumcsöves vagy síkkollektor

A következő írás címében megjelenő kérdés bizonyára szöget ütött már mindenki fejében, aki napkollektor vásárlásán törte a fejét. Azt is biztosra vehetjük, hogy van a környezetünkben olyan „szakértő” haver vagy barátnő, aki gondolkodás nélkül válaszként rávágná vagy az egyiket vagy a másikat válasszuk. Feltehetően igaza lenne, mert leszögezhetjük, hogy mindkét megoldásnak van létjogosultsága, azonban a konkrét típus kiválasztásánál más-más megközelítést kell alkalmaznunk.
A fenti kérdésre olyan szemléletben szeretnénk választ adni, hogy ezek után bárki nyugodt szívvel választhassa a megfelelőt a forgalmazott termékek közül, ne hagyja magát félrevezeti a sokat ígérő reklámoknak és a „szakértő” jó barátoknak.
Amennyiben szeretne megismerkedni a vákuumcsöves illetve a síkkollektorok részletes működésével szíves figyelmébe ajánljuk honlapunk napkollektor menüpontját.
Most kezdjük a kérdés megválaszolását, amikor az ember először meglát egy síkkolektor panelt a következők jutnak az eszébe:
– Robosztus megbízható kivitelnek tűnik
– Nagyon egyszerű letisztult a kialakításra, akár első látásra is könnyedén rájövök hogyan működik
– Hát ez biztosan nem fog sok karbantartást igényelni
– Az egyszerű kialakítás miatt biztosan nem a legdrágább
Gratulálnunk kell, mert első pillantásra a síkkolektor legfontosabb erényeit felsorolta és nem is kellett bonyolult műszaki rajzokat nézegetnie, higgye el ugyan erre a következtetésre jutnak a szakértők is.

Most nézzük a vetélytársat a vákuumcsöves napkollektort:
– Első látásra kifinomult műszaki megoldásnak tűnik
– Bonyolult kialakítású, biztosan többet tud vetélytársánál
– Valószínűleg nem a legolcsóbb napkollektor típus
– Sok minden elromolhat rajta, ebből nem érdemes olcsót venni
Ezek a megállapítások valóban igazak a vákuumcsöves napkollektorra, ezek után határozzuk meg, hogy melyik típust mikor érdemes alkalmazni és mire figyeljünk annak kiválasztásánál.
A síkkolektor nagy múltra visszatekintő eszköz már nagyon régóta alkalmazzák, a mediterrán országokban valamint Ausztriában találkozhatunk 30 évesnél is idősebb kollektorokkal és ez nem kirívó eset a legegyszerűbb típusok valóban képesek ilyen hosszú időn keresztül üzemelni.
Ezzel szemben a vákuumcsöves napkollektorok esetében a nem beszélhetünk ilyen régi alapokról, a technológia elemei döntően még nincsenek 20 évesek sem. Mindemellett az igazán megbízható gyártók már képesek megbízható hosszú élettartamú kollektor csöveket gyártani legyen szó a heat-pipe vagy az U csöves megoldásról.
Lásuk csak mi jelenti az igazán fontos különbséget a két típus hatásfoka között. A nyári napsütéses napokon a síkkolektor és a vákuumcsöves kollektor által megtermelhető energia szinte megegyezik, a vákuumcsöves megoldás előnye akkor mutatkozik meg ha alacsony külső hőmérséklet van (például télen) és a nap is alacsonyan jár. Ekkor a vákuumcsöves napkollektor 8-20%-al magasabb hatásfokot képes biztosítani egyszerűbb társánál. Köszönhető ez annak, hogy a vákuumcsövekben gyakorlatilag nem lép fel hőveszteség mivel a levegőt, a hőközvetítő közeget kiszippantották a gyártáskor, a vákuum pedig egyike a legjobb hőszigetelőknek.
A két kollektor típus élettartamát tekintve igazán megbízható adat a síkkolektor esetében lelhető fel, mivel számos 30 évet a tetőn töltött darab működéséről bizonyosodhatunk meg. A vákuumcsöves napkollektor esetében ilyen messzemenő következtetéseink nem lehetnek, azonban ha kiváló minőségű drágább darabot választunk minden bizonnyal kollektorunk élettartama meghaladhatja a 20 évet.
Összefoglalva a fenti kérdésre a következő válasz adható. Amennyiben olyan kollektor típust szeretnénk, amely olcsó mégis megbízható mindemellett nincs szükségünk a legmagasabb technológia nyújtotta plusz teljesítményre, nyugodt szívvel választhatunk egy középkategóriás árfekvésű síkkollektort, mivel a megtérülése után is minimum egy évtizedig nagy költségektől kímél meg minket. A vákuumcsöves napkollektort azoknak ajánljuk, akik megtehetik, hogy a típus legmegbízhatóbb feltehetően magasabb árfekvésű gyártmányait megvásárolják ezzel szert téve egy briliáns mérnöki megoldásokat felvonultató csúcsteljesítményű eszközre kompromisszumok nélkül. Látható, hogy mindkét út járható, mindkét típusnak megvan a létjogosultsága, minden pénztárcára lehet megfelelően szabott megoldást találni, hogy senkinek sem kelljen lemondani az ingyen energia környezettudatos felhasználásáról.

 Hasonló cikkek:
Vákuumcsöves napkollektor
Ismerjük meg a síkkollektort
Megtérül-e?

Napkollektor kalkulátor

Kulcsszavak: , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!