Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Vákuumcsöves

Ha Ön megújuló energiaforrás hasznosításán gondolkozik, akkor a legtisztább és legcélszerűbb megoldás az év legnagyobb részén rendelkezésre álló napsugárzást erre alkalmas vákuumcsöves napkollektorral a költségek lefaragására beszereznie.

Az Ön háztartásában a használati melegvíz felhasználás télen-nyáron közel állandó. Napkollektoros rendszert erre az igényre lehet könnyen és gazdaságosan telepíteni. A folyamatosan és kiszámíthatatlanul növekvő fosszilis energiahordozók ára miatt, azonban felmerül az igény napkollektoros rendszer telepítése esetén a fűtési rendszer napkollektoros támogatására, rásegítésére. Ez azért jelent nagy kihívást, ugyanis akkor nő meg fűtési hőszükségletünk, amikor hideg, többnyire borult idő van. Hagyományos síkkollektorral a téli időben még napsütés esetén is, kevés napenergiát lehet hasznosítani, ugyanis a nap sugárzása által felmelegedő felület a külső alacsony hőmérséklet miatt visszahűl. A vákuumcsöves napkollektor előnye, hogy a vákuum nem adja át a hőt a környezetének. A vákuumcsöves napkollektorok 70 éves múltra tekintenek vissza és jelenleg a 3. generációs parabolatükrös (mely több irányból fókuszálja a sugárzást) és a 4. generációs hőcsöves (heat-pipe) kollektorok tekintendők a legmodernebbeknek.

A vákuumcsöves napkollektorok előnye abban rejlik, hogy alacsony külső hőmérséklet mellett (télen) nagyobb hatásfokkal működnek és részben képesek a szórt diffúz napsugárzás (borús időben tapasztalható) hasznosítására is. A vákuumcsöves napkollektorok esetében kiemelendő, hogy a jó minőség alapfeltétele a valóban jó és tartós rendszer kiépítésének.
Akárcsak a síkkollektorok esetében a vákuumcsöves napkollektorokra is pályázhatunk vissza nem térítendő állami támogatásra, a részletes pályázati információkat megtalálja a pályázatok menüpont alatt.

Hazánkban már számos kitűnően működő rendszer került kialakításra, vákuumcsöves napkollektor gyakran alkalmazott megoldás használati meleg víz előállítására valamit fűtésrásegítésre is. Nem véletlenül, mivel a jelenlegi energiahordozó árak (főként gáz) mellett egy napkollektoros rendszer megtérülése évről évre csökken, hogy jelenleg a legkiszámíthatóbb és leghatékonyabb befektetések közé sorolható. Akik akkor ruháztak be, amikor 20-25 éves megtérülést jósoltak nekik, a folyamatos áremelkedés miatt akár 10 év alatt megtakarították a beruházást és a következő 10-20 évben pedig jóformán ingyen állítanak elő használati melegvizet és a fűtésük adott hányadát is ingyen megtermelik. Akik ma hosszú távon gondolkoznak, ajánlott napkollektoros rendszert telepíteniük, ugyanis összehasonlítva egy hagyományos banki befektetéssel, a saját ingatlanom értékét javítottam vele és az évi pár százalékos kamattal szemben 10 év után akár 40-50%-os kamatot is hozhat a beruházásom bármiféle kockázat nélkül.

Mindez a kollektoros rendszerek árának csökkenésével, hatékonyságuk fokozódásával a fosszilis energiaforrások árának növekedésével és a közműves energia ellátás fokozódó bizonytalanságával magyarázható.

Tehát elmondható, hogy aki belátható időn belül szeretne tartós, kiszámítható megtakarítást elérni az helyesen dönt, amikor egy napkollektoros rendszer megvalósítása mellett dönt. Általánosságban elmondható, hogy a vákuumcsöves napkollektorokkal az Ön háztartása áprilistól októberig előállíthatja a használati meleg víz 90-95%-át az év többi részében pedig a 35-40%-át. Amennyiben olyan rendszert választ, amely fűtésrásegítésre is alkalmazható megtakaríthatja az éves fűtési költségének a 30-35%-át. Természetesen pontosabb számok egy konkrét rendszer esetében állnak rendelkezésre, fontos hozzátenni, hogy egy magasabb elvárásoknak megfelelő rendszer esetén nagyobb megtakarítások is elérhetőek.

Kinek ajánlott?

A vákuumcsöves napkollektoros rendszerek a belátható időn belül stabil megtakarítást keresők számára ajánlhatóak, akik a szeretnék, ha otthonuk a magas gázárak mellett is olcsón magas komfortot biztosítson a jövő kihívásainak eleget téve, mindezt a legtisztább megújuló energia felhasználásával. Nem véletlen, hogy Nyugat Európán szinte napkollektor őrület söpört végig az elmúlt időszakban, a tapasztalatok azt mutatják, hogy hálás és megtérülő beruházás, legyen szó már megépült vagy építés alatt álló otthonokról. Mindezek szellemében a mottónk így hangzik: „nem vagyok olyan gazdag, hogy olcsó meleg víz előállító rendszerem legyen, legyen olcsó az üzemeltetése”.

Kapcsolódó írások:

Vákuumcsöves vagy síkkollektor

Vákuumcsöves napkollektor

Segítse munkánkat az oldal lájkolásával: Köszönjük szépen!

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!