Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Síkkollektor

Ha Ön megújuló energiaforrás hasznosításán gondolkozik, akkor a legtisztább és legcélszerűbb megoldás az év legnagyobb részén rendelkezésre álló napsugárzást erre alkalmas síkkollektorral a költségek lefaragására beszereznie.

Az Ön háztartásában a használati melegvíz felhasználás télen-nyáron közel állandó. Napkollektoros rendszert erre az igényre lehet könnyen és gazdaságosan telepíteni. A folyamatosan és kiszámíthatatlanul növekvő fosszilis energiahordozók ára miatt, azonban felmerül az igény napkollektoros rendszer telepítése esetén a fűtési rendszer napkollektoros támogatására, rásegítésére. Ez azért jelent nagy kihívást, ugyanis akkor nő meg fűtési hőszükségletünk, amikor hideg, többnyire borult idő van. Hagyományos síkkollektorral a téli időben még napsütés esetén is, kevés napenergiát lehet hasznosítani, ugyanis a nap sugárzása által felmelegedő felület a külső alacsony hőmérséklet miatt visszahűl. A síkkollektorral tavasszal és ősszel viszonylag magasabb külső hőmérséklet mellett lehet a fűtési rendszerükbe gazdaságosan hőt termelni. Téli időszakban igazán hatékony megoldást fűtésrásegítésre a vákuumcsöves napkollektor jelenti.

A síkkollektorok előnye abban rejlik, hogy felépítésük egyszerű és megbízható. Egy edzett üveggel fedett kollektor házban elhelyezett elnyelőlemezből (abszorber) és az elnyelő lemezre rögzített csőkígyóból áll. A csőkígyőban fagyálló folyadék kering, amelyet a beérkező napsugarak magas hőmérsékletre melegítenek. A kollektorház belsejét hőszigetelő anyaggal látják el a hőveszteség minimalizálása érdekében. A csőkígyóban felmelegített folyadék elszállítja az elnyelt hőenergiát a puffer tárolóba, ahol egy hőcserélő segítségével meleg vizet készít. Amennyiben odafigyelünk és jó minőségű terméket választunk, szakszerű a napkollektor beépítése, nyugodtan 30-40 évig számolhatunk egy megbízható, takarékos rendszerrel. Még egy jelentős tényező a rendszerünk gazdaságosságánál, hogy a méretezést (puffer, napkollektor méret) pontosan az igényeink szerint odafigyelve válasszuk meg szakemberek segítségével. További jelentős előnye ennek az energiatermelésnek, hogy a napsugárzásnál semmilyen áremelkedéssel nem kell számolni.

Akárcsak a síkkollektorok esetében a vákuumcsöves napkollektorokra is pályázhatunk vissza nem térítendő állami támogatásra, a részletes pályázati információkat megtalálja a pályázatok menüpont alatt.

Hazánkban már számos kitűnően működő rendszer került kialakításra, a síkkollektor a leggyakrabban alkalmazott megoldás használati meleg víz előállítására. Nem véletlenül, mivel a jelenlegi energiahordozó árak (főként gáz) mellett egy napkollektoros rendszer megtérülése évről évre csökken, hogy jelenleg a legkiszámíthatóbb és leghatékonyabb befektetések közé sorolható. Akik akkor ruháztak be, amikor 20-25 éves megtérülést jósoltak nekik, a folyamatos áremelkedés miatt akár 10 év alatt megtakarították a beruházást és a következő 10-20 évben pedig jóformán ingyen állítanak elő használati melegvizet és a fűtésük adott hányadát is ingyen megtermelik. Akik ma hosszú távon gondolkoznak, ajánlott napkollektoros rendszert telepíteniük, ugyanis összehasonlítva egy hagyományos banki befektetéssel, a saját ingatlanom értékét javítottam vele és az évi pár százalékos kamattal szemben 10 év után akár 40-50%-os kamatot is hozhat a beruházásom bármiféle kockázat nélkül.

Mindez a kollektoros rendszerek árának csökkenésével, hatékonyságuk fokozódásával a fosszilis energiaforrások árának növekedésével és a közműves energia ellátás fokozódó bizonytalanságával magyarázható.

Tehát elmondható, hogy aki belátható időn belül szeretne tartós, kiszámítható megtakarítást elérni az helyesen dönt, amikor egy napkollektoros rendszer megvalósítása mellett dönt. Általánosságban elmondható, hogy a vákuumcsöves napkollektorokkal az Ön háztartása áprilistól októberig előállíthatja a használati meleg víz 85-95%-át az év többi részében pedig a 20-30%-át. Amennyiben olyan rendszert választ, amely fűtésrásegítésre is alkalmazható megtakaríthatja az éves fűtési költségének a 10%-át. Természetesen pontosabb számok egy konkrét rendszer esetében állnak rendelkezésre, fontos hozzátenni, hogy egy magasabb elvárásoknak megfelelő rendszer esetén nagyobb megtakarítások is elérhetőek.

Kinek ajánlott?

A síkkollektoros rendszerek a belátható időn belül stabil megtakarítást keresők számára ajánlhatóak, akik a szeretnék, ha otthonuk a magas gázárak mellett is olcsón magas komfortot biztosítson a jövő kihívásainak eleget téve, mindezt a legtisztább megújuló energia felhasználásával. Nem véletlen, hogy Nyugat Európán szinte napkollektor őrület söpört végig az elmúlt időszakban, a tapasztalatok azt mutatják, hogy hálás és megtérülő beruházás, legyen szó már megépült vagy építés előtt álló otthonokról. Mindezek szellemében a mottónk így hangzik: „nem vagyok olyan gazdag, hogy olcsó melegvíz előállító rendszerem legyen, legyen olcsó az üzemeltetése”.

Segítse munkánkat az oldal lájkolásával: Köszönjük szépen!

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!