Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Passzívházak V. A telek tájolása

tájolásAmikor passzívház építésébe kezdünk nagyon fontos dolog a megfelelő tájolású és benapozás szempontjából is alkalmas telek kiválasztása. Szinte minden telek alkalmas arra, hogy passzívházat építsenek rá. Ennek ellenére ajánlott, passzívház tervezésében jártas építész segítségét kérnünk a telek kiválasztásában. Számos példa mutatja, hogy a szóba jöhető telkek szakmai elemzése rengeteg haszonnal jár a kivitelezés során.

A telek tájolása nem csak a kilátás miatt fontos, hanem jelentősen befolyásolja a passzívház esetén oly fontos benapozottságot is.

A már meglévő és a jövőben várhatóan épülő házak, valamint a környező növényzet árnyékoló hatása is a benapozást fogják befolyásolni, ezért ezeket a szempontokat is érdemes fokozottan figyelembe venni.

A passzívházak tájolása nagyon fontos tényező. Bár passzívházat építeni kedvezőtlen tájolás esetén is lehet, mindenképpen törekedni kell a minél nagyobb déli benapozásra, hiszen döntő mértékben ezen múlik a fűtési igény mértéke. Az épület szoláris nyeresége rendkívül sokat számít, természetesen a veszteségek csökkentése is fontos tényező.

Bár szinte minden telek alkalmas passzívház építésére, viszont egy tudatosan kiválasztott telekkel jelentős összegeket takaríthatunk meg a kivitelezés során. (Ideális esetbe a Megrendelő a Tervezőt már az ingatlanvásárlás folyamatába bevonja, hogy együtt sikerüljön kiválasztani a legkedvezőbb fekvésű telket.) Fontos szempont a benapozást befolyásol(hat)ó természetes- és épített környezet. (Forrás:www.passzivhaz-magazin.hu)

A telek tájolása könnyen megállapítható, de a benapozás szempontjából azt is meg kell vizsgálni, ha a szomszéd telek egy beépítetlen telek, hová építkezhetnek majd a szomszédok. Ezt is csak a helyi előírások ismeretében lehet mérlegelni. Ez erősen befolyásolhatja majd a benapozást.

Akinek passzívház építési tervei vannak, még körültekintőbben kell eljárni a telekvásárlásnál, hiszen ott még nagyobb súlya van a benapozásnak és épületformálásnak. Előfordulhat, hogy egy telekre az álomházat csak egy bonyolultabb tömegformával (többek között a helyi előírások szerinti az építménymagasság és szintterület mutató miatt) lehet csak elérni.

Kapcsolódó cikkek:
Passzívházak I. Mit is jelent, hogy passzívház?
Passzívházak II. Passzívház életérzés
Passzívházak III. A legolcsóbb energia
Passzívházak IV. Telekválasztás passzívház építéséhez
December 2-án következik: Passzívházak VI. Kivel terveztessek?

Kulcsszavak: , , , , , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!