Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Napkollektor pályázat, gyakran ismételt kérdések II.: Energetika

ÚSZT-ZBR-NAP-2011 GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Energetikai – űrlap kitöltésével kapcsolatos kérdések és válaszok

Elfogadható-e olyan napkollektor rendszer, mely ISO, TÜV stb. rendelkezik?
Csak ETA, ÉME vagy Solar Keymark számmal rendelkező rendszer fogadható el (ha gyártói megfelelőségi nyilatkozattal rendelkezik, akkor az abban hivatkozott ETA vagy ÉME számát kell megadni az űrlap megfelelő sorában)
A pályázati kiírásban a beszerezhető kollektor típusokra vonatkozóan nincs konkrétan előírva, hogy milyen elven működő (sík, vákuumcsöves) napkollektorokat lehet beszerezni. Azt szeretném megkérdezni, hogy a kiírásban lehetséges-e un. 3. generációs, termodinamikus solar rendszerek beszerzése? A regisztrált kivitelezők listáján szereplő kivitelezők némelyikénél ez a rendszer már megtalálható a kínálatukban. A kérdés a miatt merült fel, mivel ez a kollektor típus sokkal hatékonyabb, mint a vákuumcsöves rendszer, mivel nemcsak napsütésben, hanem -5 fokig minden időjárási körülmény között működik és hőt termel. Az interneten utánanéztem, és ezen kollektorfajta esetén is találkoztam olyannal, amely rendelkezik Solar Keymark minősítéssel.
Ez egy solár hőszivattyú, melynek beépítése nem támogatott. Adott egy berendezés (un. Holdkollektor), mely a portugál gyártó szerint solar heatpump, vagyis hőszivattyú, amely R407C hűtőgázzal működik, a Carnot körfolyamatnak megfelelő kompresszoros technológiával. Ez nem jellemző egy napkollektorra. Ennek a készüléknek (amely a helyszínen kerül összeépítésre) egyik alkatrésze a tetőn elhelyezendő abszorberfelület. Erről az alkatrészről szól a mérés,csakhogy a hőhordozó közeg víz, és a fedetlen abszorberek (unglazed collector) kategóriájában történt a mérés, így megközelítőleg sem felel meg a napkollektorokra vonatkozó DIN szabvány előírásainak éves hozam tekintetében. Továbbá egy Scroll kompresszor fogyasztása két nagyságrenddel meghaladja a napkollektoroknál szokásos keringető szivattyúét.
Napkollektornak minősül-e lévén, hogy Solar-Keymark tanúsítással rendelkezik?
Az úgynevezett „Holdkollektorral” kapcsolatban az ÉMI szakértőjének – a minisztériummal összhangban – álláspontja szerint a jelzett kollektor nem alkalmas arra, hogy egy hagyományos napkollektoros melegvíz készítő rendszerbe kerüljön felhasználásra, a vizsgált komplett gyári rendszert pedig csak akkor, fogadjuk el, ha az is megszerzi a Solar Keymark minősítést, s akkor is csak abban az esetben, ha tervezői igazolásokkal, számításokkal alátámasztott.

Pályázhatok-e olyan rendszerre, amely elektromos áram termelésére szolgál?
Nem
Pályázhatok-e napkollektorként működő (használati meleg víz előállítására és fűtésrásegítésre szolgáló) légkollektorral, amiben nem fagyálló folyadék, hanem levegő van?
Kizárólag napkollektorra lehet pályázni.
Mi a teendőm, ha nyílászáróba szerelt napkollektort szeretnék feltenni?
Amennyiben a pályázati útmutatóban foglalt feltételeknek megfelel, akkor támogatható.  (pl. egész évben működőképes, megfelelő minősítéssel rendelkezik stb.)
Szállítói megfelelőség esetén csak a napkollektorról kell nyilatkozni?
Csak a napkollektornak kell minősítéssel rendelkezni.

Kapcsolódó cikkek:
Megnyílt a 2011-es lakossági napkollektoros pályázat
Másfél hónapig nyitva van még a napkollektoros pályázat

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!