Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Napkollektor, mint hulladék

napkollektorA korábban megjelent cikkünkben már foglalkoztunk a napkollektor gyártás kérdéskörével, megállapítást nyert, hogy 80-90%-ot lehetne csökkenteni a gyártásra fordított energiát.

A következő nagyon fontos kérdés, hogy mi lesz a hulladékká vált napkollektorokkal, hiszen egy véges élettartamú eszközről beszélünk. Persze nem mindegy, hogy mennyi időre szánnak egy napkollektort, meglátásunk szerint az etikusan működő gyártó esetében ez minimálisan 30 év kell, hogy legyen.
A hulladékkezelés ma még kevésbé vet fel kérdéseket, azonban az állami támogatásoknak köszönhetően és az egyre növekvő energiaárak hatására a napkollektor beruházási projektek számának emelkedése prognosztizálható, s ezek megsokasodásával a napkollektorokból származó hulladék növekedésére lehet számítani a jövőben.

Az egyetlen járható útnak a gyártási anyagok újrahasznosítása lehet, az egyik nagyon fontos összetevő a síkkollektorokban használt csökkentett vas-oxid tartalmú, illetve a vákuumcsöves kollektorokban megtalálható boroszilikát üveg. Az újrahasznosítást elősegítő szelektív gyűjtése és feldolgozása elemi fontosságú, valamint a napkollektor gyártásba való visszaforgatása is elengedhetelen ennek az anyagnak. A megfelelő hő- fagy és jégállóság érdekében a vákuumcsövek nagytisztaságú boroszilikát üvegből készülnek, melyek kiváló hőállósággal és nagyfokú vegyszerállósággal is rendelkeznek. A nagy alkálifémoxid tartalmú boroszilikát üvegek jóval alacsonyabb olvasztási hőmérsékletet igényelnek, ezért több okból is célszerű azok szelektív gyűjtése. Újrafeldolgozás esetén kevesebb energia befektetéssel, CO2 kibocsátással lehet új üvegeket készíteni, és így az üveggyárak technológiai folyamatai (karbonát tartalmú nyersanyagok szóda, dolomit, mészkő, Kálium-karbonát olvasztása) során adódó további környezetterhelések is arányosan csökkenthetők. A boroszilikát üveg fokozottan vegyszerálló, radioaktív hulladékok tárolására is alkalmas. Jó kémiai ellenálló képességének és hőstabilitásának köszönhetően a radioaktív sugárzásnak kitéve nem módosul a szerkezete, így másodlagos anyagként is hasznosítható. A technika fejlődésével a fent vázolt megoldások és eljárások egyre jelentősebb mértékben alkalmazhatóak lesznek majd a napkollektorgyártás, valamint a hulladékkezelés és újrafelhasználás területén. Forrás: www.alternativenergia.hu

Kutatás, fejlesztés
Fontos dolog, hogy a kutatás, fejlesztést ezen a területen nem lehet elég korán elkezdeni, hiszen nem volna jó megvárni azt, hogy a hagyományos hulladékokhoz hasonlóan a napkollektorok is nagy mennyiségben a hulladéklerakókra kerüljenek.

Már jelenleg is látszik, hogy a napkollektorok újrahasznosítására számos mód kínálkozik, és további kutatások eredményeként biztos, hogy új lehetőségek is nyílni fognak.

Reméljük, hogy egy, olyan világ kapujában állunk, ahol legalább akkora értéke van a hulladékká vált berendezéseknek, mint manapság a feldolgozásra váró gyártási nyersanyagoknak.

Kapcsolódó cikkek:
Napkollektor gyártás: Az energia 80- 90%-a megtakarítható
Mi lesz a napelemek újrahasznosításával?

Kulcsszavak: , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!