Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Napkollektor gyártás: Az energia 80- 90%-a megtakarítható

napkollektorA cél mindenképpen a lehető legnagyobb arányú újrahasznosítás, az energiatakarékosság és ezek által a környezetterhelés csökkentése kell, hogy legyen, írja a humusz.hu. Mégis joggal felmerülhet a kérdés, hogy mi fog történni velük, ha egyszer az élettartamuk végéhez érnek?

Nyugat-Európa gazdaságilag fejlettebb országaiban már évtizedek óta használnak napkollektorokat, amelyek akár 40-50 éve hibátlanul működnek, ugyanakkor a meglévő napkollektor állományt folyamatosan a továbbfejlesztett, jobb hőhasznosítási paraméterekkel rendelkező kollektorokra cserélik. A leszerelt kollektorok hulladékká válnak, és azok kezeléséről vagy újrahasznosításáról gondoskodni kell.

Energia megtakarítás
Érdemes végiggondolni, mennyi természeti erőforrást, energiát takaríthatunk meg, mennyi CO2 kibocsátástól óvjuk meg Földünket, ha újrafeldolgozott anyagokat használunk napkollektorok gyártásához. Hiteles számadatok alapján a kollektorok anyagainak gyártására fordított energia 80- 90%-a megtakarítható, ha újrahasznosított anyagból dolgozunk (alumínium 86,6%, réz 80%, acél 90%, üveg 90 %). Hasonló értékeket kaptunk szén-dioxid kibocsátásra és vízfelhasználásra is. Forrás: www.alternativenergia.hu

Alapvető fontosságú, hogy a napkollektorok gyártására használt energia drasztikusan lecsökkenthetővé váljon, ugyanis a megújulók használatával összességében, globális szinten kell növelnünk az energiahatékonyságot. Ha jól végiggondoljuk, akkor a Kínában meggyártott, majd ideszállított napkollektor lehet, hogy működése során nem állít elő, annyi energiát, mint, ami a gyártáshoz és a szállításhoz szükségeltetik és akkor még nem beszéltünk a hulladékká vált kollektor szállítására és hasznosítására elfogyasztott energiáról.
Meglátásunk szerint a gyártóknak a következő elveket kellene követni:
– magas gyártási minőség,
– alacsony gyártási energia felhasználás,
– újra felhasználható nyersanyagok,
– az újrahasznosítást szem előtt tartó gyártástechnológia,
– minimális szállítási távolság (a nyersanyagokra is vonatkozik),
– hatékony működés,
– extrém hosszú élettartam (40-50 év),
– javíthatóság,
– újra feldolgozhatóság

Kapcsolódó cikkek:
Mi lesz a napelemek újrahasznosításával?

Kulcsszavak: , , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!