Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Hybridkollektor, napelem és napkollektor egyben

Hybrid kollektorok

Az elmúlt évek egyik legérdekesebb technológiai fejlesztése a napenergia hasznosítás területén a napelemek és a napkollektorok kombinálása. Azt gondolhatnánk, hogy az alapötlet a helytakarékosságból és a beruházási költségek csökkentéséből adódhat. Ez is fontos tényező, azonban a legfontosabb a napelemek hatásfokában keresendő. A napelemek nyáron a hőmérséklet emelkedésével egyre rosszabb hatásfokkal tudnak működni. Napsütésben, szélcsendes időben nyáron jelentősen romlik a hatásfok a megemelkedett hőmérséklet miatt. Erre a problémára kerestek megoldást, amikor évekkel ezelőtt ötlet szinten előálltak a napkollektor és a napelem kombinálásával. A napkollektorban melegvízet állítunk elő, a napelemmel pedig villamosenergiát. A napkollektor felületi hőmérséklete jóval alacsonyabb nyáron, hiszen a beérkező hidegebb víz átfolyik a kollektoron és felmelegszik. Ezen folyamat közben a tábla lehűl és így nő a napelem hatásfoka. Ez lehet akár 40%-os hatásfok növekedés is a napelemet tekintve.

Egy 190 kWp-es napelem 0 ˚C hőmérséklet mellett (napelemcella) képes 170-180 kWp-et megtermelni napsütéses időben, optimális elhelyezés esetén. Nyáron, ha a cella hőmérséklete a napsütésben 80 ˚C-ra nő, akkor ez az érték ugyanannál a táblánál akár 100 kWp is lehet. Ha sikerül 40-50 ˚C-ra visszahűteni a cellákat, akkor 130 – 140 kWp-et lesz képes megtermelni újra a tábla. Ebben az esetben a használati melegvíztermelésünk is megoldott. A következő képen látható a hybridkollektor felépítése:

A piacon jelenleg kétféle műszaki tartalmú hybridkollektor érhető el, az egyik 190 Wp villamosteljesítmény mellet 460 Watt termikus teljesítményt tud leadni, ezek a napelem optimalizált hybridkollektorok a másik műszaki megoldásnál 170 Wp villamosteljesítmény mellett 610 Watt termikus teljesítményt tudnak leadni, amit napkollektor optimalizált hybridkollektornak nevezhetünk. A hőteljesítmény elmarad egy átlag napkollektor hőteljesítményétől, mivel itt az abszorberfelület maga a napelem, ami nincs úgy tökéletesítve a hőgyűjtésre mint egy napkollektornál. Ez azonban nem jelent problémát, mert egy átlagos családi házhoz 2-3 kWp napelemet mindenképpen érdemes felszerelni (alacsony fogyasztásnál), ami 5-7 kW hőteljesítményt jelent. Ez jelentősen meghaladja a használati melegvízigényünket, így egy nagy puffertárolót kell méretezni mellé. Korlátozott mértékben, új építésű, napkollektoros fűtésrásegítésre külön megtervezett épület és fűtési rendszer esetén, akár az éves fűtési költség 20 %-át is ki tudjuk váltani, ha ezzel fűtűnk is. Ez azonban jelentősen, akár milliókkal is megnöveli a beruházási költséget. A következő sémán látható egy ábrázolt felépítés:

Jelenleg ezeknek a hybridkollektoroknak az ára 650 EUR/tábla, ami 1,4 m² felületű.

Kapcsolódó cikkek:
Mi lesz a napelemek újrahasznosításával?
Napelemes rendszer épült egy tavon
Megkezdődik a napelemes tetőcserép gyártása

Kulcsszavak: ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!