Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Gázkazán helyett vegyestüzelésű kazán: épületgépészeti átalakítások

Vegyestüzelés a gáz helyett

Az egyre növekvő gázárak mellett, egyre több háztartásnál nő az érdeklődés a gáz helyett vegyestüzelésű kazánnal való fűtésre. Az ok egyszerű, akár harmadáron is ki tudjuk fűteni az épületünket (kalkuláljon!). Ha a gondolatból elhatározás születik, akkor az egyik fő kérdés, hogy a jelenlegi fűtési rendszert hogyan alakítom át vegyestüzelésűre?  A gázzal való fűtési rendszer általában eltér a vegyestüzelésűtől, estünkben fával való fűtési rendszertől. A következő leírásban a leggyakrabban előforduló fűtési megoldásokat foglaljuk össze és a legoptimálisabb megoldásokat összegezzük a teljesség igénye nélkül.

Gázkazán átfolyós HMV termeléssel

Amennyiben átfolyós HMV termelésű gázkazánja van, a fűtési rendszert és a használati melegvizet is a gázkazán látja el. A szabályozásnak megfelelően a fűtéshez és használati melegvízhez is igény esetén bekapcsol a kazán és a beállított hőmérsékletű melegvizet termeli.  Az átfolyós rendszerű melegvíz előállítás renkdívül higiénikus és modern megoldás.
Egy vegyestüzelésű kazán beépítését a következők szerint tudná megvalósítani. Amennyiben meghagyná a gázt mint tartalék, abban az esetben egyszerűen bekötésre kerülne egy vegyestüzelésű kazán, de a gázkazán biztosítaná a használati melegvizet, illetve alkalmas lenne az épület temperálására is. Ezzel minimálisra csökkenthetné a gázfelhasználását.
Ha magasabb szintű szabályozást szeretnénk, éredemes bekötni egy méretezett fűtési puffertárolóba a vegyestüzelésű kazánt, melyet adott hőmérsékletre felfűtünk és ezután szabályozás szerint “innen” fűthetünk. Ezzel megoldható, hogy a használati melegvizet is a vegyestüzelésű kazán állítsa elő. Nyári időszakban javasolt a gázkazán, vagy napkollektorok használata.
Ha nem hagyjuk meg a gáztüzelést, abban az esetben puffertároló nélkül csak akkor lesz meleg, ha otthon tartózkodunk és 1, 2 vagy 3 óránként rakunk a tűzre. Valamint vegyestüzelésű kazánnal a használati melegvíz előállítása csak akkor lehetséges, ha egy erre alkalmas HMV pufferbe van kötve a berendezés, ekkor viszont nyáron is be kell gyújtani a kazánt, ha melegvizet szeretnénk. Célszerű lehet kombinált puffertárolót alkalmazni, fűtésre és használati melegvízre.
Lehetőség nyílik drágább beruházási költség mellett, automatizált pellet, gyümölcsmagvak, napraforgóhéj és agripelletek, tüzelésére alkalmas vegyestüzelésű kazánt telepíteni, melynek csak az integrált tárolóját kell feltölteni és automatizáltan működik a rendszer.

Gázkazán HMV tárolóval

Hasonló a rendszerünk az átfolyóshoz. Használati melegvíz és fűtés a gázkazánról üzemel, csak az előállított használati melegvizet egy tároló gyűjti, majd szükség esetén ebből a tárolóból történik a melegvíz-elvétel. Itt is javasolt a gázkazán megtartása, minimális hőmérséklet biztosítására, és a téli-nyári használati melegvíztermelésre. Amennyiben fűtési puffertárolót építünk be, abban az esetben a fűtési szezonban kiváltható a használati melegvíz is a vegyestüzelésű kazánnal.
Ha nem hagyjuk meg a gáztüzelést, abban az esetben puffertároló nélkül csak akkor lesz meleg, ha otthon tartózkodunk és 1, 2 vagy 3 óránként rakunk a tűzre. Valamint vegyestüzelésű kazánnal a használati melegvíz előállítása csak akkor lehetséges, ha egy erre alkalmas HMV pufferbe van kötve a berendezés, ekkor viszont nyáron is be kell gyújtani a kazánt, ha melegvizet szeretnénk. Célszerű lehet kombinált puffertárolót alkalmazni, fűtésre és használati melegvízre
Itt is lehetőség nyílik drágább, automatizált kazánok beépítésére.

Hagyományos gázkazán és villanybojler

Ha hagyományos gázkazánunk van és külön villanybojler biztosítja a melegvizet, akkor a következő szerint célszerű eljárni. A villanybojlerrel egy négytagú család évente akár 100.000 Ft-ot is elkölthet a melegvíztermelésére. Ha vegyestüzelésű kazán építünk be, kombinált tárolóval (fűtés és használati melegvíz) akkor a fűtési szezonban megoldott a melegvíztermelésünk és csak a nyári hónapokban kell a villanybojlert bekapcsolni. A jobb szabályozhatóság ebben az esetben is a fűtési pufferrel, és az épület temperálását  biztosító gázkazánnal valósítható meg.
Ha teljesen ki akarjuk váltani a gázt, akkor puffertároló nélküli fűtésre alkalmas vegyestüzelésű kazánnal tehetjük meg, vagy pufferral ellátott kazánt alakíthatunk ki.
A villanybojlerrel szemben, nagyon kedvező alternatíva lehet egy napkollektoros rendszer kiépítése, a fűtésre pedig telepíthetünk automata kazánokat is.

Régi vegyestüzelésű kazán és gázkazánkombinációk

Sok családi házban megvan a vegyestüzelésű kazán helye, vagy üzemel egy 20-30 éves készülék főleg kiegészítő fűtésként. Ebben az esetben nincs más dolgunk, mint egy új, jobb hatásfokú kazánt beépíteni, vagy a csonkra rácsatlakozni. Itt akár éves szinten 10-25%-ot is megtakaríthatunk a régi kazánok rossz hatásfokából eredően. Ennél a rendszernél is éredemes a fűtési puffertároló kérdését átgondolni, mert további megtakarítás és hatásfoknövekedés érhető el.

Gázkazán és napkollektor

Aki már előre gondokodott és napkollektoros rendszert épített ki, valamint a szolártártoló alkalmas a vegyestüzelésű kazán csatlakoztatására, akkor a két rendszer tökéletesen tud együtt dolgozni. Ilyen esetben szintén mérlegelni kell a fűtési puffer kialakításának lehetőségét.

Vegyestüzelésű kazán és villanybojler

Itt is egy már működő rendszer felújítása és költséghatékonyabbá tétele lenne a cél. A meglévő villanybojler dárga, a vegyestüzelés rossz hatásfokú és szabályozatlan. Egy új vegyestüzelésű kazánnal és egy kombinált puffertárolóval a teljes használati melegvízelőállítás költségét és a fűtési költségek csökkentését el lehet érni.
Magasabb szabályozhatóság, jobb hatásfok, de több beruházás, ha automata vegyestüzelésű kazánt és napkollektor telepítünk, de üzemelési költségeink minimálisak lesznek.

Figyelem!

Az átalakításnál figyelembe kell venni, hogy a szilárd tüzelésre már előírások vonatkoznak, mint a gázkazánra. Önmagában csak nyitott fűtési rendszerre csatlakoztatható a vegyestüzelésű kazán. Azonban gyártói engedéllyel, valamint biztonsági kényszerhűtő és termikus biztosítás alkalmazásával zárt rendszerrel is üzemeltethető. Fűtési puffertároló és a biztonsági szerelvények együttes alkalmazása nyújtja a legnagyobb biztonságot.

Ha mindehez időben szeretne támogatáshoz jutni, kattintson ide!

Kapcsolódó cikkek:
Vegyestüzelésű kazán puffertartálya I.
Gázkazán helyett vegyestüzelésű kazán: Alapfeltételek
Vegyestüzelésű kazánok támogatása
Vegyestüzelésű kazán pályázat, mit tegyen, hogy ne maradjon le!

Kulcsszavak: , , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!