Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   A napkollektorok várható élettartama

NapkollektorA napkollektoros rendszer létesítésekor természetesen arra törekszünk, hogy a befektetés hamar megtérüljön és utána hosszú éveken keresztül megbízhatóan működjön. Fontos látnunk, hogy a napkollektoros rendszer megtérülése mellett a legfontosabb, hogy miután a rendszer megtakarította számunkra a megvásárlására fordított pénzösszeget, hosszú ideig szolgáltasson számunkra használati melegvizet, szinte ingyen.

Elsőként leszögezhető, hogy minél egyszerűbb egy napkollektor annál kisebb annak meghibásodási lehetősége. Ennek megfelelően a kollektortípusok közül a síkkollektorok között biztosan megtalálhatóak az igazán hosszú élettartamú darabok. De az egyszerű elemek precíz összeszerelése elengedhetetlen!

A síkkollektorok esetében tudunk a legpontosabb adatokkal szolgálni, hiszen ez a típus lényegesen nagyobb múltra tekint vissza, mint a csupán egy évtizedes vákuumcsöves technológia. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a jó minőségű síkkollektorok élettartama meghaladja a 20 évet, Ausztriában nem ritkák a 25 évesnél idősebb síkkollektorok sem.

Hasonló tapasztalati adat a vákuumcsöves napkollektorok esetében nem áll rendelkezésre. Azonban a gyártók a legjobb minőségű vákuumcsöves napkollektorok várható élettartamát hasonlóan a síkkollektorhoz mintegy 20-25 évre prognosztizálják.

Kérdésként merülhet fel Önben, hogy valójában mit is értünk pontosan egy vákuumcsöves napkollektor esetében élettartam alatt. A gyártók leggyakrabban a vákuumcsövek hatásfok csökkenéséhez kötik az élettartamot és annak 10%-os hatásfok csökkenését tartják elfogadhatónak az évek során.

A heat-pipe típusú vákuumcsöves napkollektorok esetében a gyártók többsége 5 év után a hatásfok csökkenésének 10 % alatt maradását ígéri. A hatásfok csökkenése ennél a típusnál a heat-pipe csőben lévő illékony anyag szökésével valamint a forrasztások elöregedésével szokott megtörténni. Hazánkban a heat-pipe napkollektorok nagy igénybevételnek vannak kitéve a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok következtében, a technológia inkább a mediterrán országokban alkalmazható nagyobb sikerrel.

A magyarországi kontinentális éghajlatnak sokkal inkább megfelel az úgynevezett „U” csöves vákuumcsöves napkollektor valamint az elnyűhetetlen síkkollektor. A vákuumcsöves napkollektor típusok közül az „U” csöves típus sokkal kevésbé érzékeny a hőingadozásra, mint a heat-pipe rendszerű, mivel kevesebb forrasztást és illesztést tartalmaz.

Láthatjuk, hogy a napkollektoros rendszerünk elemeinek kiválasztásánál érdemes a várható élettartamra is odafigyelni, hogy hosszú évtizedekig használhassuk azt megelégedéssel. A várható élettartam szempontjából elmondható, hogy a síkkollektorok közül a közepes árkategóriájúak is hosszú kiegyensúlyozott működést garantálnak, a vákuumcsöves napkollektorok közül pedig érdemes egy közepes vagy magas árfekvésű „U” csöves napkollektort választani, amely a teljes élettartama alatt hasonló hatásfokkal képes a napsugárzás hasznosítását biztosítani.

Hasonló cikkek:
Vákuumcsöves vagy síkkollektor
Ismerjük meg a síkkollektort
Vákuumcsöves napkollektor

Megtérül-e?
Kizárólag megújuló enrgia!
Legolcsóbb a megújuló

 

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!