Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   A napkollektoros rendszer karbantartása

A napkollektoros rendszer karbantartása

karbantartásA napkollektoros rendszer költségének számításánál mindképpen szükséges figyelembe vennünk annak karbantartási költségét, amely feltehetően nem lenne egyszerű feladat, mivel eltérő információk keringenek az elvégzendő szerviztevékenységeket illetően. Jelen írás ezeket a fél- információkat és tévedéseket hivatott eloszlatni.

Elöljáróban megjegyezzük, hogy igazán kényelmes feladatra vállalkoztunk, hiszen a napkollektoros rendszerek mai formája rendkívül kevés karbantartást igényel, azonban ennek elvégzését mindenképpen érdemes szakemberre bízni, mivel a következő kockázatokkal kell számolnunk, amennyiben magunk kívánjuk azokat elvégezni:

– Magas, akár 180 °C -os, üresjárati hőmérséklet (pl.: áramszünet hatására). Újraindításkor ez rövid ideig igen magas, 100 °C° feletti, hőmérsékletet jelent a teljes rendszerben, ezért az összes szerkezeti elemnek el kell viselnie a magas hőfokot.
– Az épületgépészetben általában 1-1,5 bar üzemi rendszernyomást alkalmaznak, ellentétben a napkollektoros rendszereknél, ahol a hőhordozó közeg forrásának elkerülése érdekében 3-4 bar üzemi nyomást kell alkalmazni.

Mindemellett a rendszer tervezése során, amennyiben egész évben üzemelő napkollektoros rendszerről beszélünk mindenképpen csak nem mérgező, fagyálló hőhordozó folyadékot szabad használni. Továbbá a nagy közeg-hőmérséklet miatt fokozottan ügyelni kell a megfelelően méretezett tágulási tartályok beszerelésére is.

Folytathatnák a napkollektoros rendszerekre vonatkozó biztonsági szabályok részletes ismertetésével is, azonban ezekkel minden esetben a tervezőnek kell tökéletesen tisztában lenni, mi csak a fenti elvi ismeretekkel kell, hogy rendelkezzünk.

Térjünk vissza most a napkollektoros rendszerünk karbantartására. Elsőként a beszerelés után meg kell győződnünk, hogy a rendszer helyesen működik-e. Saját magunk is megfigyelhetjük a rendszer üzemelését, ezt úgy tehetjük meg, hogy a kivitelezőtől elkérjük a terveket. Ennek segítségével elvégezhetjük a terven szereplő berendezések azonosítását, valamint megfigyelhetjük azokat működés közben is. Kihangsúlyozzuk, hogy az elkészült rendszerünk üzemeléséről és felépítéséről – amennyiben azzal nem vagyunk teljesen tisztában – feltétlenül kérjük a kivitelező tájékoztatását. Fontos, hogy a rendszerünk alapvető működését és elemeit ismerjük, hogy a későbbiek során esetlegesen felmerülő rendellenességeket észlelni tudjuk, és a tapasztaltakat továbbíthassuk a szakemberek felé.

Ha minden megfelelően került megtervezésre valamint kivitelezésre, a következő időszakos karbantartásokat szükséges elvégezni, ahhoz hogy a napkollektoros rendszerünk sokáig működőképes és jó hatásfokú legyen:

1 év üzem után át kell nézni a rendszert, a nyomást (3,5 bar) és a vezérlés beállításait
3 év üzem után meg kell nézni a fagyálló közeg fagyáspontját és pH értékét.
10 év üzem után meg kell nézni az egész rendszer tömítettségét, a csővezetékek szigetelését, a vezérlés beállításait és az érzékelők pontosságát valamint a fagyálló közeg paramétereit.

A fenti műveletek mindegyikét érdemes szakemberre bízni, mivel a karbantartási műveletek szakszerű elvégzése egyaránt alapvetően befolyásolja a rendszerünk várható élettartamát és hatékonyságát.

Kapcsolódó cikkek:
Vákuumcsöves vagy síkkollektor
A napkollektorok várható élettartama
Napkollektor házilag

Kulcsszavak: , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!