Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Napkollektor

A napkollektor jelenleg a napenergia hasznosítására leggyakrabban alkalmazott épületgépészeti berendezés hazánkban. Jellemzően a beérkező napsugárzásnak azt a tulajdonságát használja ki, hogy a sötét színű felületeket felmelegíti. Ezt a melegítő képességet hatékonyan kihasználva mind meleg víz előállításra mind fűtés rásegítésre rendkívül jól alkalmazható megoldás a napkollektor. A napkollektort gyakran alkalmazzák kültéri és beltéri medencék vizének melegítésére is.

A napkollektor felületét egy speciális fényelnyelő matt réteggel vonják be ezzel elérve, hogy a lehető legnagyobb arányban nyelje el a beérkező sugarakat.  Ezt a felületet szaknyelven abszorbernek hívják. Az abszorber által összegyűjtött hőt a hőcserélő közegen (folyadék halmazállapotú, kivéve a légkollektoroknál) keresztül vezetik el.
A munkaközeg jellemzően egy rendkívül jó hővezetési tulajdonságú fagyálló folyadék. Miután felmelegszik a napkollektor belsejében egy zárt rendszeren keresztül, ahol átadja a napból kinyert hőenergiáját a szolár energiatárolónak.

A napkollektorok új és meglévő épületek esetében is alkalmazhatóak, tervezésük és szerelésük is nagy szakértelmet és jártasságot kíván meg ezért ha megfelelő rendszert akarunk mindenképpen tapasztalt szakembergárdához  forduljunk elképzeléseinkkel.
Jelenleg két gyakran alkalmazott napkollektor típus van elterjedőben Magyarországon, ezek a

Jelenleg a napkollektoros rendszerek építésére vissza nem térintendő támogatásra lehet pályázni, bővebb információt a pályázatokról a pályázatok menüpontban találhat.

Kedvelt cikkek a témában:
Vákuumcsöves vagy síkkollektor
Vákuumcsöves napkollektor
Ismerjük meg a síkkollektort

Segítse munkánkat az oldal lájkolásával: Köszönjük szépen!

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!