Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Napelemes erőmű egy tavon

Napelemes erőmű épült egy tóra Olaszországban

Marco Rosa-Clot, a Firenzei Egyetem professzora vezeti azt a csapatot, amely Toszkánában, a Colignola tavon épített meg egy naperőművet. A napelemeket tutajszerű platformokon helyezték el, azokat pedig a tó fenekéhez rögzítették. Az egy méter magas elemek követik a Nap járását, így a lehető legtöbb energiát tudják átalakítani. A kísérleti erőmű kicsi, mégis képes fedezni tucatnyi család energiaszükségletét, és egyötöddel olcsóbb, mint egy azonos teljesítményű szárazföldi naperőmű.

Rosa-Clot elsősorban víztározók felületét javasolja a vízi naperőművek megépítéséhez, amelyek nem vesznek el semennyit földművelésre érdemes területből. Számításai szerint a napsütötte Szicíliában, ha a hasznosítható – 75 négyzetkilométeres – vízfelületnek csupán a 10 százalékát kihasználnák, annyi energiát nyerhetnének a Naptól, amennyivel 10 millió darab 100 wattos villanykörte világítana. A következő képen közelről látszanak a napelemek:

A napelemes erőmű beruházási költsége kedvezőbb, mint a szilárd talajra telepített rendszereké. Előnye továbbá, hogy a nap járását tudják követni és hatékonyabban tudják az energiát felhasználni, ahogy a képen is látszik:

Kapcsolódó cikkek:
Megkezdődik a napelemes tetőcserép gyártása
Mi lesz a napelemek újrahasznosításával?
Ökoház 1 millió forintból

Forrás: MTI

Kulcsszavak: ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!