Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Monokristályos

A napelemek közül a legmagasabb igényeknek is megfelelő berendezések.

Jellemzően a legdrágábbak, azonban ezt kedvező tulajdonságaikkal meg is hálálják. A monokristályos napelem hatásfoka a legmagasabb eléri a 15-17%-ot ezzel maga mögé utasítva az amorf és polikristályos társait.

Legjobban a közvetlen napsugárzást hasznosítja, de azt akár alacsony napállás esetében is megfelelő hatásfokkal.

A vásárlásnál figyelni kell, hogy a napelem kerete vékony legyen, hogy az alacsony napállású időszakok esetében se vessen árnyékot a szélső cellák felületére.

Az élettartamára jellemző, hogy akár 30-35 éven keresztül is problémamentesen üzemelnek, továbbá a forgalmazók is nagyobb garanciát biztosítanak, mint a többi napelem esetében.

Természetesen hálózatra kötött és szigetüzemű napelemes rendszerek esetében is alkalmazható megoldás.

Szerkezetükre magas mechanikai szilárdság jellemző, egyes napelemekre teljesítménygaranciát is biztosít a forgalmazó, érdemes ilyen napelemet választani, hiszen hazánkban jelenleg még elég hosszú ideig tart a rendszer megtérülése.

A környezeti hőmérséklet természetesen hatással van a monokristályos napelemek teljesítményére. Általánosságban elmondható, hogy alacsonyabb hőmérsékleten (pl. télen) erős sugárzás hatására magasabb teljesítményre képesek, mint a magas hőmérsékletű nyári időszakban.

Segítse munkánkat az oldal lájkolásával: Köszönjük szépen!

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!