Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Mi lesz a napelemek újrahasznosításával?

A napelemes ipar már régóta harcol, hogy a hulladékként keletkező használt napelemek újrahasznosítása, begyűjtése külön kategóriaként jelenjen meg a jogszabályokban. 2011 végén az EU döntött és külön kezeli a keletkező hulladékot, de ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni, mint bármely elektronikai termékre. Ez sok pénzébe fog kerülni az iparágnak.

A jelenlegi szabályozás szinte mindenféle elektronikai berendezésre vonatozik, legyen az hajszárító, mp3 lejátszó, parkolójegy-automata. Az EU irányelve az elektromos hulladékokról, eddig nem szólt a napelemekről. A közeljövőben a napelemekre is szigorú újrahasznosítási és begyűjtési szabályozás fog érvénybe lépni. Várhatóan januárban bevonják a napelemet is a WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) irányelv alá. Ez az ipar számára azt jelenti, hogy az EU tagországokban egy begyűjtő-hálózatot kell kialakítaniuk. Mivel az irányelv minden tagország jogrendszerében másképpen jelenik meg ezért a hálózatot minden tagország egyedi bürokráciája szerint kell megvalósítani. Ráadásul a napelemeknek a jövőben nyilvántartási rendszere lesz, ahol minden egyes panel nyomonkövethető lesz.
Az intézkedés nem jött a legjobbkor az iparágnak, mert 2011-ben egy nagyon heves árversenyen van túl az iparág. A napelemek árai az elmúlt évben jelentősen estek. Amíg az év elején átlagosan 520 Forint volt 1 Wp, addig az év végére 350 Forint lett. Természetesen ez csak magára a panelekre vonatkozik.

A szigorú rendszer bevezetésében maguk a gyártók felelősek. Éveken keresztül megvolt a lehetőségük, hogy egy önálló begyűjtési rendszert hozzanak létre és az EU kész volt a szakmai érvek elfogadására, de nem tették meg. Ennek megfelelően vonják most be a napelemet is a többi berendezés közé.

Nem teljesen megoldott a hulladék kezelése

A következő probléma, hogy különböző álláspontok és széthúzás tapasztalható a napelem újrahasznosításának lehetőségei között. Több kutatás és kísérlet fut párhuzamosan, más eredményekkel. Hiába alapították meg a legnagyobb gyártók a PV Cycle Szövetséget, nem jutottak még a végleges megoldáshoz. Mivel a következő 3 évben nagyobb mennyiségben keletkezik napelem hulladék, ezért a németországi Bitterfeldben terveznek egy a kor követelményeinek megfelelő újrahasznosító központot. A pontos technológia még nem ismert. A felkészülés az utolsó pillanatban kezdődik meg, mert az első generációs napelemek hulladékká válása a következő években várható és mennyiségük egyre csak nőni fog.


Napelem a 80-as évekből

Kapcsolódó cikkek:    
Megkezdődik a napelemes tetőcserép gyártása   
Napelemes tetőcserép    
Napelem feltalálása  

Forrás: Spiegel

Kulcsszavak: ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!