Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Lefelé szárnyal a német napelemes ipar

Vége a német napelembummnak.

A német törvényhozás az elmúlt héten szavazott meg egy újabb jelentős, átlagosan 29%-os támogatáscsökkentést a napenergia által termelt áram esetében. Az erről szóló tervezetet korábban az ország gazdasági és környezetvédelmi minisztere közöse terjesztette be azt követően, hogy nyilvánosságra kerültek azok az adatok, amelyek szerint 2011-ben az előzetesen tervezett új napenergetikai kapacitások duplája épült be a német villamos energia rendszerbe.
Újabb német szolárcég mutatott be hatalmas esést a héten. A Q-Cells hét eleji közel 40%-os zuhanását követően tegnap a bajor Phoenix Solar részvényének árfolyama esett 31%-ot azt követően, hogy a társaság bejelentette, hogy csúsznak refinanszírozási tárgyalásai, és éves jelentését is csak többhetes késéssel publikálja majd – számol be a Bloomberg.
A Q-Cells hét eleji csődvédelmi bejelentését követően most egy másik német szolárcég, a bajor Phoenix Solar adott hírt arról, hogy pénzügyi nehézségei vannak. A társaság arról számolt be, hogy a német napenergia-támogatás jelentős csökkentése miatt csúsznak a társaság refinanszírozási tárgyalásai.
A Phoenix Solar egyben hírt adott arról is, hogy a 2011-es éves jelentését várhatóan a tervezettnél pár héttel később jelenteti meg. A társaság a Q-Cellstől eltérően nem a gyártásában, hanem napenergetikai projektek fejlesztésében tevékenykedik. A Phoenix Solar részvényének árfolyama a bejelentését követően 31%-ot zuhant, 0,919 eurós árfolyamon zárt. Az azt megelőző napon a Q-Cells 40%-ot meghaladó mértékben esett.

Íme egy kiváló példa arra, hogyan hat a megújuló energiák nem tervszerű, hosszú távú támogatása. Egy támogatásra épített iparágban a támogatások 1-2 %-os változása is komoly kihatással van a gyártókra, szolgáltatókra. Egy majdnem 1/3-os csökkentés, pedig katasztrofális lesz. A kiépített gyártókapacitások, munkahelyek, ahogy keletkeznek el is tűnnek. Magyarországnak a nyugati rossz példákból okulva egy konstans (akár alacsonyabb összegű, vagy százalékú) támogatást kéne végre kidolgozni a napelemes áramtermelő rendszerekre.

Kapcsolódó cikkek:
Napelemes erőmű egy tavon
Megkezdődik a napelemes tetőcserép gyártása

Forrás: portfolio.hu

Kulcsszavak:

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!