Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Geotermia és a benne rejlő lehetőségek XII.

A világ geotermikus potenciállal rendelkező területein szinte mindenhol található közepes hőmérsékletű termálvíz. A 100°C alatti víz közvetlenül nem hasznosíthatók villamosenergia-termelésre, hiszen nem lehet vele közvetlenül meghajtani a turbinát. Erre jelent megoldást a kettős ciklusú erőmű.

A kettős ciklusú erőműben a feltörő termálvíz egy hőcserélőbe jut, itt leadja a hőjét a hőcserélő másik oldalán cirkuláló másodlagos munkaközegnek (pl. bután, R134, stb.). Erre a közegre jellemző, hogy alacsonyabb a forráspontja, mint a vízé, így a hőcserélőn keresztül átvett hő hatására elpárolog. Ezt követően a gőz halmazállapotú munkaközeg meghajtja a turbinát, majd folyadék formájában ismételten visszajut a hőcserélőhöz, és a folyamat kezdődik elölről.

Az erőmű elvi sémáját az alábbi képen láthatják.

Számos előnye van ennek a típusú erőműnek, kezdve azzal, hogy alacsonyabb hőmérsékletű termálvíz is elegendő a villamosenergia-termeléshez, így sokkal több területen alkalmazható. A másik igen nagy előnye, hogy a termálvíz visszasajtolása azonos nyomással történik, mint amilyen a víztároló rétegben található. Így az állandó nyomásnak köszönhetően nem válnak ki sók és gázok a vízből, melyek károsítanák a berendezéseket.

A legnagyobb hátránya ennek a típusnak, hogy beruházási költsége igen magas, éppen ezért egyelőre kevés található belőle a világon.

Kapcsolódó cikkek:
Geotermikus hőszivattyú, geotermikus energia
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek I.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek II.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek III.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek IV.

Geotermia és a benne rejlő lehetőségek V.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek VI.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek VII.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek VIII.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek IX.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek X.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek XI.

Kulcsszavak: ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!