Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Geotermia és a benne rejlő lehetőségek VIII.

A számos megoldás közül, amelyekkel a geotermikus energiát hasznosítani tudjuk, talán a geotermikus erőművekben van a legnagyobb lehetőség. Ahogy korábbi cikkünkben olvashatták, a villamosenergia-termeléshez magasabb, 90-100°C hőmérsékletű termálvíz/termálgőz szükséges. A föld olyan részein, ahol ideálisak a körülmények, több mint 600 geotermikus erőmű üzemel, melyek összesen több, mint 10.000 MW teljesítményt adnak le. Magyarországnak nincs még geotermikus erőműve, annak ellenére, hogy az adottságaink megvannak hozzá. Akár 100°C feletti termál kutakkal, akár HDR technológia segítségével lehetséges geotermikus erőmű telepítése, hiszen a geotermikus gradiens a Kárpát-medencében igen magas. 

A fosszilis energiahordozókra épülő erőművekkel szemben számos előnye van a geotermikus erőműveknek.

Az egyre fogyatkozó fosszilis energiahordozók kiváltásával hosszútávon biztosítható a villamosenergia-termelés és függetlenedés az energiaimporttól.

A CO2 kibocsátás geotermikus energiára épülő erőmű esetén 110-130 g/kWh, szemben az olaj, szén és gáz erőművek átlagos ca.500 g/kWh kibocsátásával.

Az áramtermelésre használt hőt még más területeken is hasznosíthatják, úgymint termálfürdők, házak, lakások fűtése, mezőgazdasági termékek szárítása, és végül a hó és jég leolvasztása az utakról.

Más megújuló energiára alapuló villamosenergia-termelési technológiához képest a termelési költségek a legkedvezőbbek között vannak.

A geotermikus erőművek telepítése azonban magasabb beruházási költséggel jár, mint a fosszilis energia hordozókra épülő erőműveké. A beruházás megkezdése előtt számos engedélyezési eljáráson kell átesnie a projektnek. Hiszen minden esetben meg kell vizsgálni, hogy melyik az a technológia, melynek segítségével hosszútávon biztosított, egyenletes energiatermelést lehet létrehozni amellett, hogy semmilyen környezeti kárt nem okoz az erőmű.

A következő cikkünkben a geotermikus erőművek különböző típusaival ismerkedünk meg.

Kapcsolódó cikkek:
Geotermikus hőszivattyú, geotermikus energia
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek I.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek II.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek III.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek IV.

Geotermia és a benne rejlő lehetőségek V.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek VI.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek VII.

Kulcsszavak: ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!