Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Geotermia és a benne rejlő lehetőségek VI.

Ahogy megtudhattuk a korábbi cikkekből ahhoz, hogy hasznosítani tudjuk a geotermikus energiát közvetítőközegre van szükségünk. Ez a közeg a hőforrás – amely minden esetben természetes – és a hasznosító technológia között képez összeköttetést.

Számos technológia épül a már meglévő termálvízkészlet kiaknázására. Ennek kitermelése azonban csak akkor nem okoz természeti kárt, ha a kitermelt vízmennyiséget visszasajtolják ugyan abba a rétegbe, ahonnan az származik. Így a vízkészlet utánpótlása is megoldott, a nyomás állandó értéken tartása miatt a pedig nem válnak ki gázok és sók a vízből, amelyek károsíthatják a hasznosító technológiát.

Előfordul, hogy nem található víz az alsóbb rétegekben, de a geotermikus adottságok előnyösek a hő kinyerésének szempontjából. Ebben az esetben is rendelkezésre áll egy módszer melyet HDR (Hot Dry Rock) technológiának neveznek. Ekkor mesterségesen juttatnak le vizet mélyebb rétegekbe. Így a közvetítő közeg ennél a megoldásnál mesterséges. Számos előnye van ennek a megoldásnak a termálvíz kitermeléssel szemben. Következő cikkünkben mutatjuk be ezt a technológiát részletesebben.

További lehetőség a geotermikus energiahasznosításban, hogy az alsóbb rétegekkel közvetve érintkeztetjük a mesterségesen cirkuláltatott vizet, azaz csővezetékkel juttatjuk le, majd hozzuk fel a közvetítőközeget. Ezt a módszert nevezzük hőszivattyús technológiának. A hőszivattyúkról részletesebben itt olvashat, illetve számos cikket talál a weboldalon a hőszivattyú pont alatt.

Cikksorozatunk következő részében megismerkedhetünk a HDR technológiával, majd ezt követően a geotermikus erőművek típusait vesszük végig.

Kapcsolódó cikkek:
Geotermikus hőszivattyú, geotermikus energia
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek I.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek II.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek III.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek IV.

Geotermia és a benne rejlő lehetőségek V.

Kulcsszavak: ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!