Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Geotermia és a benne rejlő lehetőségek V.

Előző cikkünkből megtudhatták, hogy miből fakad Magyarország előnye a geotermikus energia kiaknázásában. Mai cikkünkben a kitermelt termálvíz felhasználásának lehetőségeit vesszük át.

Az alacsonyabb, 10-20°C-os vizek hőenergiáját hőszivattyúval lehet fűtésre, hűtésre és használati melegvíz előállításra használni.

Az ennél magasabb hőmérsékletű, már termálvíznek nevezhető vizeket 30-40°C-os hőmérsékleten leginkább fürdőkben alkalmazzák. A fürdők elfolyó, lehűlt vizét pedig hőszivattyúval ismét hasznosítják.

A 40-70°C-os termálvizeket már használják fűtésre (távfűtés), vagy használati melegvíz előállításra. Ezen kívül alkalmazható már az állattenyésztésben és növénytermesztésben, például az üvegházak fűtésénél is.

70-100°C között a fűtési és használati melegvíz termelés mellett, hűtésre is használható a termálvíz (pl. abszorpciós hűtővel). Ebben a hőmérséklettartományban már az élelmiszeriparban is használhatják különböző tartósítási eljárásokhoz.

100°C-os hőmérséklet felett termálgőzzel lehet számolni. Ekkor már lehetőség nyílik geotermikus erőmű létesítésére is. Ezen erőművek segítségével villamosenergiát termelnek.

Cikksorozatunk következő részeiben részletesebben foglalkozunk a geotermikus energia hasznosítására alkalmas technológiákkal.

Kapcsolódó cikkek:
Geotermikus hőszivattyú, geotermikus energia
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek I.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek II.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek III.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek IV.

Geotermia és a benne rejlő lehetőségek VI.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek VII.

Kulcsszavak: ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!