Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Geotermia és a benne rejlő lehetőségek IV.

Ahogy azt már cikksorozatunk előző részeiből megtudhattuk, Magyarország a földi átlaghoz képest jóval előnyösebb helyzetben van a geotermikus adottságait tekintve. A geotermikus gradiens hazánk területén magasabb, mint a világon átlagos 2 – 3,5°C/100 m. Magyarország átlagos geotermikus gradiense 5 – 6°C/100 m, azaz 1,5 – 2 – szerese a világátlagnak. A legmagasabb értéket az Alföldön lehet mérni.

Ennek oka, hogy a Kárpát-medence alatti földkéreg az egykori hegységképződések következtében összetöredezett és elvékonyodott. A földkéreg vastagsága itt csupán 24-27 km, szemben a föld más területein megszokott 30 – 35 km-rel.

Emellett az üledékes kőzeteknek köszönhetően nagy mennyiségű felszín alatti vízkészlettel rendelkezünk. Az agyag és a homok ugyanis rendkívül jó vízvezető-képességgel rendelkezik. Így a geotermikus energiát a felszín alatti vizeink közvetítik. Ennek köszönhetően hazánkban a hőáramsűrűség bizonyos helyeken meghaladja a 90 mW/m2 értéket, szemben a kontinenseken átlagosan mért 65 mW/km-rel. A legmagasabb hőáramsűrűséget az ország déli részén és a vulkáni területeken – mint a Zempléni-hegység, Mátra – lehet mérni.

Ennek az adottságnak köszönhetően hazánk közel háromnegyed részén 30°C-nál melegebb felszín alatti víz, azaz termálvíz található. Így termálvíz lelőhelyek fellelhetők az ország teljes területén, mint az Alföld, a Kisalföld, Mátra, Börzsöny, Dunántúli középhegység, stb.

A termálvíz kitermelhető hőmérséklete az ország legnagyobb részén nem éri el a 100°C-ot. Csupán a déli területeken fordulnak elő ezt meghaladó hőmérsékletű kutak. A víz összetétele mellett ennek a geotermikus energia hasznosításánál van nagy jelentősége. Döntő részben a hőmérséklet és a kémiai összetétel határozza meg, hogy mire és hogyan használható a kitermelt víz. Ezzel foglalkozik a következő része cikksorozatunknak.

Kapcsolódó cikkek:

Geotermikus hőszivattyú, geotermikus energia
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek I.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek II.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek III.

Geotermia és a benne rejlő lehetőségek V.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek VI.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek VII.

Kulcsszavak: ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!