Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Geotermia és a benne rejlő lehetőségek III.

Hazánk megújuló energia potenciáljának kiemelkedő részét a geotermikus energia teszi ki. Ezen a téren a világ élvonalába tartozunk. A Kárpát-medence olyan geotermikus energiahasznosítási lehetőségeket rejt számunkra, melynek segítségével az energiaimport-függőségünket nagymértékben csökkenthetnénk.

Ahogy cikksorozatunk előző részében megtudhattuk már, a rómaiak is hasznosították a geotermikus energiát fürdők építésével. Az egykori Aquincum városában a mai Buda területén a térség leghíresebb termálfürdője működött.

A 19.században Magyarországon is megkezdődtek a kútfúrások. Ezekből az időkből Zsigmondy Vilmos bányamérnök nevéhez fűződik számos termál kút fúrása. 1865-ben egy 39 méter mély artézi kút teljes hévíz mennyiségét sikerült hasznosítania. 1878-ban befejezte egy 970 méter mély kút fúrását a Városligetben. A kútból naponta 1200m3 74°C-os vizet nyertek ki. Akkoriban a legmélyebb fúrt kutak közé tartozott Európában.

Az 1950-es években Szeged környékén nőtt meg a hévízkutak száma. Majd a 60-as és 80-as évek között országszerte elszaporodtak a kútfúrások, melyeket már állami támogatással végeztek.

Napjainkban ismét fontossá vált ez a terület, részben az Európai Unió károsanyag-kibocsátásra vonatkozó előírásai, és az előírt megújuló energiára alapuló hő- és villamosenergia termelés arányának növelése, részben az energiaimport-függőségünk csökkentése okán.

Még nem merítettük ki azonban Magyarország geotermikus energia tartalékait. Hazánk területén 60-70 PJ/év hőmennyiség áll rendelkezésre, melyből jelenleg csupán csak ~3,7 PJ/év hőt hasznosítunk. Cikksorozatunk negyedik részéből megtudhatja, miért vagyunk geotermia terén előnyösebb helyzetben, mint más országok.

Kapcsolódó cikkek:

Geotermikus hőszivattyú, geotermikus energia
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek I.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek II.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek IV.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek V.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek VI.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek VII.

Kulcsszavak: ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!