Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Geotermia és a benne rejlő lehetőségek II.

Az emberek életének a kezdetek óta része a geotermikus energia. Gondoljunk például a vulkánokra. Gyakran építkeztek a vulkánok közelébe, mert a vulkáni hamu (tufa) rétegeken kitűnő talaj keletkezett.

Már a római időkben hasznosították a termálvíz-forrásokat gyógyászati, pihenési célokra. Fürdőket építettek a forrásokra. Pompei városának egyes házait termálvízzel fűtötték. Vezetékeken vezették el a melegvizet oda, ahol szükségük volt rá. Az első padlófűtési rendszert Ázsiában alkalmazták először közel 2000 éve, majd a rómaiak fejlesztették tovább és alkalmazták úgy, hogy a padló alatt kialakított csatornákon vezették át a termálvizet.

Ezt követően az ipari forradalomig a világ arra alkalmas részein természetes módon felszínre kerülő termálvíz vagy akár gőz hasznosítása volt jellemző gyógyászati, mosási céllal. A 19.században a technika már lehetővé tette, hogy kútfúrások segítségével az eddig elérhetetlen kőzetrétegekhez is hozzáférjenek.

A 20. századra elterjedtté vált a termálvizet termelő kutak fúrása. És egyre sokrétűbbé vált a felhasználás. Például Japánban üvegházakat fűtöttek már a termál hővel.

1904-ben Toscanában kezdtek elsőként foglalkozni azzal, hogy milyen módon lehetne a geotermikus energiát elektromos áramfejlesztésre használni. Megépítették az első geotermikus gőzzel hajtott generátort. Ezt követően 1911-ben létrehozták az első geotermikus erőművet, mellyel 1913-ban már 250 kW energiát állítottak elő.

A második világháborút követően megnőtt az érdeklődés a geotermikus energia iránt és világszerte megkezdődtek a kutatások a minél hatékonyabb hő- és villamosenergia-felhasználást lehetővé tevő technológiák kifejlesztésére.

A 90-es évek közepére világszerte összesen 5.600 MW energiát termeltek csak a geotermikus hőerőművek.

Napjainkban több mint 10.000 MW a geotermikus energiára épülő erőművek kapacitása.

Látható, hogy az utóbbi 100 évben komoly fejlődésen mentek keresztül a geotermikus energiát kiaknázó technológiák. Ennek a fejlődésnek folytatódnia kell, mert hatalmas lehetőségek vannak még a „talpunk alatt”.

Kapcsolódó cikkek:
Geotermikus hőszivattyú, geotermikus energia
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek I.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek III.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek IV.

Geotermia és a benne rejlő lehetőségek V.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek VI.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek VII.

Kulcsszavak: ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!