Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Speciális hőszivattyúk

A következőkben szeretnénk bemutatni, hogy a hőszivattyú felhasználási lehetőségei mennyire szerteágazóak.

Hulladékhő

Gépesített társadalmunkban egyre több olyan berendezés és technológia jelenik meg, amelyek működése során olyan hőenergia keletkezik, amely nem kerül felhasználásra, ezt szokták hulladékhőnek nevezni. Ez a felszabadult hőenergia felesleges melléktermék a technológia számára, sőt bizonyos berendezéseknél káros is lehet, ezért külön hűtést is használnak, mindezt további energiafelhasználás árán. Belátható, hogy ez nem gazdaságos megoldás. Ezért ahol csak lehetőség van rá és a hulladékhő forrás közelében hőigény lép fel (pl. fűtési vagy melegvíz igény) azt valamilyen módon hasznosítani kell. Ha a hőforrás hőmérséklete nem megfelelően magas a közvetlen felhasználáshoz, kézenfekvő megoldás lehet hőszivattyú segítségével újra felhasználhatóvá tenni.

Az elfolyó szennyvizek hőjét is képes a hőszivattyú hasznosítani. Hazánkban például a szekszárdi húskombinát 22°C-os szennyvizét használják hőforrásként.

Magyarország legtöbb termálfürdőjének elfolyó vizeit, melyek a felhasználás után is 20 – 40°C-osak, a csatornába vezetik. Ezt kiválóan lehet hőszivattyú segítségével például a komplexum fűtésére, vagy melegvíz ellátásához használni, vagy a közelben lévő épületeket fűteni vele. A harkányi gyógyfürdőben már működik is egy hőszivattyús rendszer, amely a  32 – 35°C-os elfolyó vizet hasznosítja.

Termálvíz hőenergiáját használó távfűtéses rendszereknél a leadott hőenergia folytán lehűlt és már nem elég magas hőmérsékletű fűtővíz egy újabb épület kifűtésére hőszivattyúval tovább hasznosítható.

Hűtőrendszereknél lehetőség van a gépek által leadott hőt is hasznosítani. Ha a hűtés egész évben üzemel, pl. technológiai helyiségeknél, szerver szobáknál, akkor lehetőség nyílik az épület fűtés rásegítésére is, vagy akár teljes kifűtésére is.

Látható, hogy rengeteg lehetőség van a hulladékhő hasznosítására, például egy belsőégésű motor, villanymotor, vagy a környezetünkben lévő berendezések is milyen sok hőt termelnek.

Masszív abszorber

Házunk környezetében lehetőség van arra, hogy olyan módon használjuk fel a nap energiáját, hogy közben semmilyen berendezés nem töri meg az épület képét és stílusát.

Masszív abszorbernek nevezzük az olyan beton építményt, amelybe műanyag-, vagy rézcsöveket helyeznek. Felszín feletti vagy alatti változata is van. A beton jó hővezető és tároló képességét kihasználva hasznosítja a hőt, a levegő, talaj, esővíz és közvetlen napsugárzást is felhasználva.

A felszíni változatokat gyakran kerítésként (energiakerítés), támfalként, vagy akár szoborszerű elemként is használják. Azonban ezen elemek hőelvonási teljesítménye kicsi, így főként kiegészítő rendszerként, vagy passzív házaknál alkalmazzák.

Föld alatti változat például az energiakaró, ami képes arra, hogy nyáron eltároljon energiát, amelyet télen fel lehet használni. Általában 5 méter mélyen nyúlik a talajba, 1 méteres átmérőjével és körülbelül 1 méter föld borítja.

SWR-rendszerű hőszivattyú

Más néven kombinált környezeti hőszivattyú. A Solar-Wind-Rain rendszer, mint ahogy a neve is mutatja, a napból, a szélből és az esőből képes hőt kinyerni. Nagy előnye, hogy az épp rendelkezésre álló hőforrást használja fel. Fúrásra nincs szükség, így olcsó és gyors a telepítése.

Kapcsolódó cikkek:

Geotermikus hőszivattyú, geotermikus energia
Gázmotoros hőszivattyú
Hűtés hőszivattyúval

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!