Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Megújuló energiák tervezése új házba III.: Gépészeti helyiség

A gépészeti helység kialakítása

Korábbi cikkünkben a hőigényekről ejtettünk néhány szót. Kiválasztásra került egy mintaépület, 8 kW-os minta hőszükséglettel és 9.600 kWh hőigénnyel. Ezekre az adatokra fogjuk most végignézni a különböző technológiák helyigényét.
Azt el kell felejtenünk, hogy 1-2 m² helyiségekben vagy egyáltalán semmiben nem gondolkozunk. A megújuló energia hasznosítás velejárója a nagyobb helyigény. Míg egy gázkazán elfér egy fürdőszobában vagy bármilyen helyiségben, addig egy megújuló energiát használó berendezésnek, helyet kell hagynunk.

Amit mindenki számára javasolni tudunk, hogy napkollektoros rendszert mindenképpen alakítson ki. A napkollektoros rendszer használati melegvízigényünket 60-70%-ban képes kielégíteni, telepítése után ingyen. Ezzel megvan az 1. fix pontunk. A napkollektor ideális tájolása a déli tetőn van (esetleg dél-nyugat, dél-kelet, kelet, nyugat), 45º fokos dőlésszögben. Erre mindenképpen célszerű törekedni, ha ezt a beépítéssel kapcsolatos megkötések nem akadályozzák. A napkollektor által, napos időben megtermelt energia tárolására egy szolárpuffer kerül bevetésre. A puffertároló egy 4-5 fős család esetén 0,7 méter átmérőjű és 1,7 méter magas. A bekötésekkel együtt 1 méter átmérőjű helyet, nagyjából 1 m²-t kell szabadon hagyni. A szolárpuffer és a napkollektor összekötése ne legyen hosszabb, mint 20 méter, magasságbeli szintkülönbség pedig 10 méter. Ez nagyban meghatározza a gépészeti helység elhelyezését. További kötöttség, hogy a leggyakrabban használt fürdőszobát és a konyhát is szolárpuffer közelében kell kialakítani, ha melegvízre van szükségünk azonnal melegvizünk is legyen. A szolárpuffer egy hőszigetelt tartály, melybe beköthet kazánt is. Nem célszerű, egyenesen nem ajánlott fűtött téren kívül telepíteni, hiszen a nap eltárolt energiája így hamar elvész.
Napkollektoros rendszernél megoldás lehet a gépészeti helyiség megosztása. A tetőn a napkollektor, fűtött tetőtérben a szolárpuffer, pincében, illetve a földszinten a kazán. A kazánt így be tudjuk kötni a szolárpufferbe. A teljes gépészetet ne alakítsunk ki padlástérben, gázkazánnal működik a rendszer, de biomasszakazánnal már semmiképpen. Legyen az elv, hogy tüzelőanyagot az épület felső szintjeire ne hordjunk!
A következő eldöntendő kérdés, hogy valamilyen biomasszakazánt vagy hőszivattyús rendszert alakítunk ki. A hőszivattyús rendszer előnye, hogy nyáron alkalmazhatjuk hűtésre is. Megtakarítás a technológiával a gázhoz képest 10-30 %. Hátránya viszont, hogy beruházási költsége magas 4-8 millió forint. Akkor érdemes csak megcsinálni, ha talajkollektort, talajszondát, vagy kutat alakítunk ki. A levegős hőszivattyú önmagában nem képes gazdaságosan kifűteni egy házat. Kétségtelen viszont, hogy magas beruházási költsége mellett a legtisztább, legmodernebb fűtési megoldás. Meg kell azonban említeni, hogy ebben az esetben is fennmarad energia függőségünk, csak nem földgázzal, hanem a földgázból előállított villamosenergia miatt, melyet a hőszivattyú használ.
Ha automata biomasszakazánt választunk, egy jóval olcsóbb 2-4 milliós összberuházást vállunk, majdnem annyit, mint egy gázos fűtésnél (csak a gázbekötést nem kell fizetnünk!!!). Megtakarításunk 40-50 % lesz. Hűteni nem fogunk tudni és néha dolgozni kell a fűtésünkkel. Ha nem automata vegyestüzelést választunk, akkor beruházásunk akár 2 millió forint alatt is megoldható, de az automatizáltság 0 lesz az épület fűtésében. Ez azt jelenti, hogy minden órában rakni kell a kazánra, ha meleget szeretnénk és nincsenek téli elutazások, mert elfagy a házunk. Most mindhárom technológiai gépészeti helyigényét átnézzük

Automata biomasszakazánok

Az automata biomasszakazánok alatt a fapellet és az agripellet kazánokat tárgyaljuk. Ezek a kazánok kétféleképpen adagolhatóak. A kazán kisebb, integrált tárolóját töltjük fel agripellettel, szalmapellettel, fapellettel, mezőgazdasági hulladékokkal, vagy külön erre alkalmas tárolót alakítunk ki. A külön tároló előnye, hogy egész évi tüzelőanyag is betárolható, hátránya, hogy költséges kialakítani és helyigénye van.  A heti tároló már a kazán része, ezt kell csak feltölteni, ami nagyjából 1-2 hétre elég.
Ezek a kazánok az integrált tárolóval, 0,6-0,7 méter szélesek, 1,5 méter hosszúak és 1,5-1,7 méter magasak. A kazán helyigénye minimum 2 m², a tárolóé pedig minimum 2×2 méter. A mintaházunk (8 kW) agripellet szükséglete 3-4 m³/év, ami 80.000 Ft-os évi fűtési költséget jelent egy évre. Ezzel szemben gázköltségünk 150.000 Ft lenne. Ha ezt a rendszert választjuk akkor összességében számoljunk nyugodtan 10-14 m²-es helyigénnyel, hogy elférjen minden kényelmesen. Ebből elválasztottan, külön térben kell a tároló helyiséget kialakítani. A lenti képen egy integrált tárolóval ellátott automata kazán és a gépészet látható (kazán, puffer, tágulási tartály, szerelvények).

Faapríték kazán kialkítása a leghelyigényesebb és legköltségesebb. Akkor javasoljuk, ha a hőszükségletünk meghalajda a 40-50 kW-ot. Egy ilyen kazán ára, 3.000.000 forintnál kezdődik, így a fűtési rendszerrel együtt 6-8 millió forint lesz a beruházásunk. Ennek a legnagyobb a helyigénye, mert a faaprítéknak nagy tárolóterület kell. Ha megvan a lehetőségünk a faapríték tüzelésre, 20-30 m²-t biztosan számíthatunk a technológiának.

Ha nem automata kazánt választunk, hanem vegyestüzelésűt, akkor a kazán helyigénye mindösszesen 1m² lesz. Azonban ilyen esetben mindenképpen javasoljuk fűtési puffertároló beépítését, ami szintén 1-2 m² helyet foglal. Ha tűzifával fűtűnk, akkor az éves tűzelőanyag helyigénye 4-5 m², ezt is számoljuk hozzá az kazánhelyiséghez, ami 6-8 m². A faelgázosító kazán ugyanezen az elven működik, kicsit ritkább feltöltéssel, így fűtési pufferrel együtt 5-7 m²-t hagyjunk szabadon.

A biomasszatüzelés tervezése esetén, nagyon fontos, hogy a tüzelőanyaggal könnyen megközelítsük a helyiséget. Agripellet és a fapellet érkezhet 15 kg-os műanyag zsákokban, big-bag zsákokban (700-800 kg/zsák) vagy ömlesztve, a tűzifa pedig a szokásos módon (kaloda, ömlesztve). Innen könnyen megközelíthetőnek és betölthetőnek kell lennie a kazántér.

Hőszivattyús rendszerek

A hőszivattyú ugyan a környezetben elraktározott napenergiát (kissé földenergiát) hasznosítja – talajvíz, talaj – rendelkezik beltéri gépészeti egységekkel. Ebben az esetben, ha más megoldás nincs, átlag 8 kW-os hőszükséglet mellett elég egy 4-5 m²-es helyiséget fenntartani a beltéri egységeknek és hőközpontnak. Ha napkollektorral elegyítjük a rendszert, akkor célszerű 9 m²-el számolni.

Hőszivattyú esetében a kert helyigényével kell számolnunk. Két eset lehetséges. Az alapterület három, illetve négyszeresét talajkollektorral kell behálózni 1-1,5 méteren a föld felszíne alatt. A másik lehetőség, hogy ca. 100 méteres szondákat fúrunk le, illetve talajvíz kutat fúrunk és a vizet hasznosítjuk. Ebben az esetben 90.000-100.000 forintos fűtésszámlára (villanyszámlára) számíthatunk. Ha hőszivattyús rendszert kívánunk kialakítani, annak tervezését és méretezését feltétlenül épületgépész tervezőre bízzuk, ne a fűtésszerelő kísérletezze ki az optimális megoldást. Levegő hőforrást használó (általában olcsó) hőszivattyúval nem tudjuk a házunkat 100%-ban, vagy csak nagyon magas villanyszámla mellett kifűteni, így óvakodjunk ezektől a berendezésektől.

Kapcsolódó cikkek:
Megújuló energiák tervezése új házba I.: Kezdetek
Megújuló energiák tervezése új házba II.: Hőszigetelés, alacsony hőigény
Megújuló energiák tervezése új házba IV.: Napkollektor
Megújuló energiák tervezése új házba V.: Agripellet kazán

Megújuló energiák tervezése új házba VI.: Vegyestüzelésű kazán
Megújuló energiák tervezése új házba VII.: Hőszivattyú

Megújuló energiák tervezése új házba VIII.: Fapellet kazán
Megújuló energiák tervezése új házba IX.: Faapríték kazán

Megújuló energiák tervezése új házba X.: Napkollektoros fűtésrásegítés
Megújuló energiák tervezése új házba XI.: Hőleadók

Megújuló energiák tervezése új házba XII.: Fűtésszabályozás

Kulcsszavak: , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!