Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Levegő-víz hőszivattyú élőben

Ha hőszivattyús témában nézelődtünk az interneten, biztosan sok levegő-víz hőszivattyút reklámozó hirdetéssel találkoztunk már. Ez nem véletlen, hiszen az összes típus közül a levegő hőforrást használó hőszivattyúk a legjutányosabbak. Telepítésük pedig nem sokkal bonyolultabb, mint egy split klímáé. Ezzel szemben – ahogy már korábbi írásainkban is említettük – igen érzékeny ez a típus a külső hőmérséklet ingadozására. Komolyan befolyásolja a teljesítményét és a hatékonyságát, így nem minden esetben jó választás kizárólag ilyen készülékkel lefedni a házunk fűtési igényét, azaz monovalens rendszert kialakítani. Megtérülés szempontjából viszont a legjobb megoldás mégiscsak a monovalens fűtési rendszer. Ehhez azonban olyan, már ismert feltételeknek kell teljesülniük, mint a kizárólag alacsony hőfoklépcsős felületfűtés és az igen komoly hőszigetelés.

Ha ezek a feltételek rendelkezésre állnak, akkor nincs akadálya egy hatékony rendszer kialakításának. De a legmeggyőzőbb a saját tapasztalat. Most lehetőségünk van megtapasztalni, hogyan és milyen paraméterekkel üzemel egy levegő-víz hőszivattyú anélkül, hogy elvégeznénk a beruházást. Mindezt a www.liveheatpump.com weboldal segítségével tudjuk megtenni. Hollandiában és Belgiumban összesen 15 településen, 11 db levegős hőszivattyú,  1 db víz-víz hőszivattyú, 2 db kondenzációs gázkazán és 1 db olajkazán működését lehet nyomon követni. A helyszíneket úgy válogatták össze, hogy különböző éghajlati körülmények között különböző kialakítású házakat vizsgálhassunk, és hasonlíthassuk össze a mért eredményeket.

A készülékekre olyan mérőrendszer van csatlakoztatva, melynek segítségével a következő adatokat tudjuk meg a berendezésről:

–  Fűtési és HMV hőtermelés (kWh)

–  Hőmérsékleti értékek (küldő, belső, stb.)

–  Energiafogyasztás (kWh)

–  CO2 kibocsátás

–  Primer energia felhasználás

A mérőrendszert mérési bizottság felügyeli, hogy ne lehessen befolyásolni az eredményeket.

A hat készülékről a különböző adatokat látványos diagramokon és grafikákon követhetjük, akár órára lebontva.

Akit érdekel ez a téma, annak érdemes ellátogatnia erre az oldalra, mert értékes információkhoz juthat.

Kapcsolódó cikkek:
Beltéri használati melegvíz hőszivattyú
Hőszivattyú telepítési feltételei
CO2 hőszivattyú

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!