Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Levegős hőszivattyú

Igen elterjedt megoldás, ugyanis nincs szükség engedélyezésre, nincs nagy területigénye, legkevesebb átalakítást igényli és a mindenhol jelenlévő energiaforrást használja. Olcsóbb a telepítése jóval, mint a talaj, vagy víz hőforrást használó hőszivattyúké. Azonban, mivel a levegőt használja hőforrásként, nem állandó annak hőmérséklete, így nem tud teljes évben hatékonyan üzemelni. Ez a tulajdonsága sajnos korlátozza a felhasználási területet. Ezért gyakran javasolt, hogy fűtési feladatra kiegészítő hőtermelő egységgel együtt alkalmazzuk. (Bivalens üzemmód) A kiegészítő berendezés lehet gáz-, olaj, vagy szilárd tüzelésű kazán, vagy más megújuló energiát használó berendezés. Ez azt jelenti, hogy a kiegészítő berendezés csak akkor segít be a fűtésbe, amikor már a hőszivattyú nem képes gazdaságosan üzemelni.

Két típusa létezik a levegő hőforrásos hőszivattyúnak: kültéri és beltéri. A Kültéri levegő hőszivattyú egy beltéri és egy kültéri egységet tartalmaz. A kültéri egység a természeti adottságok, szélirány és akadálytalan légáramlás figyelembevételével bárhová elhelyezhető. Ha esztétikai, vagy más okból nincs lehetőség kültéri elhelyezésre, megoldást nyújthat a beltéri levegő hőszivattyú, amely légcsatorna segítségével szívja be, majd fújja ki a levegőt. Sőt akár a kazánhelyiség levegőjéből is nyerhetünk vele energiát. Hűtésre alkalmas berendezések is fellelhetők a piacon.

Működési elv

A levegős hőszivattyús rendszereknél egy ventillátor segítségével az elpárologtató felületére juttatjuk a levegőt. Ennek hatására a munkaközeg gáz halmazállapotba kerül (alacsony forráspontú folyadék). Ezután  egy kompresszor segítségével megnöveljük a nyomását (ezen a ponton juttatjuk a legjelentősebb mennyiségű energiát a rendszerbe) ennek hatására a hőmérséklete a fűtési kör hőmérséklete fölé emelkedik, így a kondenzátor hőcserélőjén hőt ad le annak. A leadott hőmennyiség hatására a munkaközeg hőmérséklete lecsökken és kondenzálódik. Ezután folyadék halmazállapotban elér egy expanziós (nyomáscsökkentő) szelepet, ahol lecsökken a nyomása és ennek hatására a hőforrás (levegő) hőmérséklete alá hűl, így újra elölről kezdődhet a folyamat és a munkaközeg képes lesz hőt átvenni a beérkező levegőtől.

Alkalmazási területek

Kíváló a tavaszi és őszi időszakban alacsonyhőmérsékletű (35°C-os előremenő fűtővízhőmérséklet), felület fűtésre. Valamint a téli hidegebb időszakot leszámítva használati melegvíz előállításra is. Tudni kell azonban, hogy még a leghidegebb időben is hatékonyabb, mint egy villamosfűtés. Adott külső hőmérséklet alatt célszerűbb más fűtési rendszert használni, legyen az faelgázosító kazán, pelletkazán, vagy magas hatásfokú gázkazán. Más esetben a hidegebb napokon megnő a villamosenergia fogyasztásunk és olyan villanyszámlákkal számolhatunk, mellyel megtakarítást nem várhatunk.

Ajánlás

Mindazoknak ajánljuk akik odafigyelnek környezetükre és egy új fűtési rendszer kialakításánál vagy egy meglévő átalakításánál törekszenek arra, hogy 20 év távlatában a legkevesebb költséggel tudják fűteni és hűteni lakhelyüket. A rendszer kialakításánál nagy odafigyeléssel kell kiválasztani a terméket, mert rossz minőségű termék és nem megfelelő rendszerbe való illesztés esetén még drágább is lehet mint a gázzal való üzemelés. A legideálisabb megoldás kombináltan (bivalens üzemmód) biomasszakazánnal olyan rendszert kialakítani, amivel függetlenek lehetünk a magas fosszilis energiaáraktól. Egy faelgázosító kazánnal megvalósítható olyan üzemelés, ami tavasszal-ősszel olcsóbb mint bármilyen tüzelőt alkalmazni, a téli hónapokban fatüzeléssel takaríthatunk meg pénzt és nyugodtan elutazhatunk 1-2 hétre is, addig a hőszivattyú télen is könnyen biztosít alapfűtést házunknak. Nagy odafigyeléssel legyen a rendszer kialakításánál, hiszen mottónk itt különösen igaz: „nem vagyok olyan gazdag, hogy olcsó fűtési-hűtési rendszerem legyen, legyen olcsó az üzemeltetése”. Tartsuk azt szem előtt, hogy minél jobban drágul a földgáz, annál többet takarít meg hőszivattyús fűtési rendszerünk, így amíg másnak fő a feje a magas költségek miatt, addig mi élvezhetjük az egyre több megtakarított pénzt.

Kapcsolódó cikkek

Segítse munkánkat az oldal lájkolásával: Köszönjük szépen!

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!