Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Hűtés hőszivattyúval

Ami igazán hatékonnyá tesz egy hőszivattyús rendszert az a hűtési lehetőség. Hiszen egy készüléket használunk fűtésre és hűtésre is. El kell különítenünk két hűtési módot.

– Léteznek hűtővizet használó rendszerek, ahol a víz hűtését végzi a hőszivattyú. A hűtővíz pedig kering a fal, ill. mennyezet hűtési(/fűtési) vezetékekben, vagy fan-coil (ventilátoros radiátor) készülékekben, ezzel hűtve a helyiséget.

– Léteznek közvetlen elpárologtatós rendszerek (mint a split-klíma), ahol a helyiség levegőjét közvetlenül hűti le a beltéri egység. Általában levegő hőforrást használó                                                          hőszivattyús rendszerek üzemelnek ilyen módon.

Egy átlagos vizet használó fűtési/hűtési rendszer esetén további két megoldás áll rendelkezésünkre:

Az egyik, hogy a körfolyamat megfordul és az épületből szállítja a hőt a környezetbe. Ekkor szintén energiát kell befektetni a kompresszor oldalán, ezt nevezzük aktív hűtésnek. Így alacsonyabb előremenő hűtővíz hőmérséklet érhető el (akár 7°C is), mely széleskörű felhasználást tesz lehetővé.  Akár fan-coilt (ventilátoros radiátor), fal/mennyezet hűtést, vagy hűtőgerendát is kiszolgálhat a hőszivattyú. Manapság már szinte mindegyik típus képes aktív hűtésre, függetlenül a hőforrás típusától.

A másik megoldás, hogy a hőszivattyú mellé egy hőcserélőt építenek és amikor a hűtési igény felmerül a hőszivattyút kizárva a folyamatból, csak a hálózati szivattyúk működtetésével távozik a hő az épületből a környezetbe. Ezt nevezzük passzív hűtésnek. Ehhez azonban az szükséges, hogy a környezet a nyári időszakban is alacsonyabb hőmérsékletű legyen, mint az épület belső hőmérséklete. Ezért a passzív hűtés csak bizonyos hőforrások alkalmazása esetén lehetséges, ilyen például a talaj, vagy víz hőforrás.

Üzemeltetési költség szempontjából természetesen a passzív hűtés a kedvezőbb, hiszen ekkor csak a keringető szivattyúk működnek, szemben az aktív hűtés kompresszor által fogyasztott villamos energiájával. Azonban akár aktív, akár passzív hűtést alkalmazunk, egy jól tervezett rendszernél töredéke a hűtési költségünk, mintha a ”klasszikus” split-klímás hűtést használnánk. Amellett, hogy nincs szükség egy külön hűtési rendszer kiépítésére.

Kapcsolódó cikkek:
Gázmotoros hőszivattyú
GEO és “H” Tarifa

Kulcsszavak: , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!