Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Hőszivattyúk telepítési feltételei

Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy milyen dokumentumok beszerzése szükséges, ha hőszivattyút szeretnénk. Kezdjük azzal a típussal, amelynek a legegyszerűbb a telepítése, mégpedig a levegős hőszivattyúval. Engedélyezési eljárás nem szükséges hozzá, csak abban az esetben, ha az épület külső képe megváltozik a telepítés során, illetve megbontjuk az épületet statikailag. Azonban oda kell figyelni arra, hogy a kültéri egység olyan helyre kerüljön, ahol a zajhatás nem zavar se minket, se a környezetünkben lakókat. Ugyanis a levegőt mozgató ventilátorok zajkibocsátása nem elhanyagolható. A pontos elhelyezés szabályairól minden esetben a gyártók tudnak információval szolgálni, hiszen a készülék kialakításától és műszaki paramétereitől nagyban függ a zajszint. Természetesen egyre halkabb és modernebb készülékek kerülnek a piacra.

A talajkollektoros hőszivattyú esetén sem szükséges hatósági engedély, ha a módosítás nem érint köztulajdonban lévő területet vagy műtárgyat. Figyelembe kell venni, hogy a telekrendezés során ne tehessen semmi kárt az 1,2 – 2 méter mélyen futó vezetékekben. Gondoljunk például a növények gyökereire.

Talajszondás hőszivattyúnál a szondák fúrásához már elengedhetetlen a területi bányakapitányság engedélye. Sőt, ha a fúrás talajvizet tartalmazó réteget érint, akkor a területi vízügyi hatóság engedélye is szükséges. A szondák elhelyezésére a gyártó pontos leírást ad, ugyanis figyelemmel kell lenni az épülettől, a fáktól és az egymástól való távolságra is. Továbbá próbafúrás is szükséges a talaj tulajdonságainak pontos megállapításához, pl. a talaj nedvességtartalma, hővezetése, stb.

Talajvíz hőforrást használó hőszivattyú esetén minden esetben vízügyi hatósági engedélyre lesz szükségünk. A fúrásoknál a termelő- és nyelőkút között 10 méter távolságot kell tartani. Ha a kitermelt vizet felszíni vizekbe szeretnénk vezetni, szintén szükséges a területi vízügyi hatósággal való konzultáció. A kút vízhozamának és vízminőségének meghatározásához szivattyús mintavétel szükséges.

Az engedélyeket beszerezhetjük magunk is, de általában a tervezéssel, kivitelezéssel megbízott cég szokta vállalni ezt a feladatot, hiszen ők rendelkeznek közvetlenül a szükséges műszaki információkkal.

Kapcsolódó cikkek:
GEO és “H” Tarifa
Hűtés hőszivattyúval
COP, SPF…. Hogy is van ez?
Gázmotoros hőszivattyú

Kulcsszavak: , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!