Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Hőszivattyúk és más technológiák kombinálása III.: Napkollektor

Cikksorozatunk aktuális részében azzal foglalkozunk, hogy miként lehet a legnagyobb megtakarítást elérni, ha hőszivattyús rendszerünket napkollektorral kombináljuk.

A legegyszerűbb és leggyakoribb megoldás az, amikor a hőszivattyú a fűtésért, a napkollektor pedig a használati melegvíz előállításáért felelős. Ekkor a napkollektor az éves melegvíz igény 60 – 70% -át képes fedezni. A téli időszakban kiegészítést igényel a napkollektor, így akkor a hőszivattyú segít a melegvíz előállításában. A legjobb megoldás ilyenkor, ha mindkét rendszer azonos melegvíztárolóra dolgozik, ezt nevezzük bivalens tárolónak. Ilyenkor a hőszivattyút minden esetben a szolár hőcserélő fölött kell bekötni. Így a napkollektor az egész tárolót fel tudja fűteni anélkül, hogy a hőszivattyú bekapcsolna. Csak akkor segít rá a hőszivattyú, ha a napkollektor nem tudja a szükséges hőmérsékletre (pl. 50°C) felmelegíteni a vizet.

További lehetőség a használati melegvíz előállítás mellett a napkollektoros fűtés rásegítés. A legtöbb esetben az éves fűtési igény 20 – 30% -át képes fedezni az így leméretezett napkollektoros rendszer. Minél alacsonyabb az előremenő fűtési vízhőmérséklet és az épület hőszükséglete, annál hatékonyabban tud a napkollektor részt venni a fűtési folyamatban. Mint már tudjuk, a hatékony hőszivattyús fűtésnek is ezek a feltételei, így fokozottan energia- és költséghatékony rendszer hozható létre hőszivattyú és napkollektor együttes alkalmazásával. Ilyen esetben a napkollektor az átmeneti időszakban (ősz, tavasz) képes a fűtési igényt akár önmagában is fedezni és a fűtési költségeinket minimálisra csökkenteni. Megvalósításához általában kombi fűtési puffer tárolót szoktak alkalmazni, amelyre a hőszivattyú és a napkollektor is csatlakozik, valamint rendelkezik használati melegvíztárolóval is. Ezzel nagyobb hatékonyságot és kisebb helyigényt érve el. Természetesen fűtésrásegítés mellett a használati melegvíz igények 60-70%-át is fedezi a rendszer.

Mindemellett, ha rendelkezünk medencével is, akkor a kollektorok felületét tovább növelve a használati melegvíz előállítást és a fűtés rásegítést is nagyobb arányban képes fedezni a rendszer.

Mindenképpen ajánlott tehát napkollektorral kiegészíteni a hőszivattyús rendszerünket, hiszen további komoly megtakarítások érhetők el, akár használati melegvíz előállításról, akár fűtésrásegítésről legyen szó.

Kapcsolódó cikkek:
Hőszivattyúk és más technológiák kombinálása I.: üzemmódok
Hőszivattyúk és más technológiák kombinálása II.: Meglévő rendszer
Fűtésrásegítés napkollektorral

Kulcsszavak: , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!