Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Hőszivattyú kompresszorok IV.

Most, hogy megismertük a scroll kompresszor történetét, térjünk rá arra, hogy miért hozott új korszakot a hűtőgépiparban. Lássuk hát működésének módját.

A scroll, magyarul spirál kompresszor, ahogy a neve is mutatja, két egymásba ”fűzött” spirál segítségével komprimálja (térfogatot csökkent növekvő nyomás mellett) a munkaközeget. Az egyik spirál áll, a másik pedig bolygó mozgást végez, ún. orbitális pályán mozog. Mindezt úgy, hogy az álló spirállal folyamatosan érintkezésben van a mozgó. A belépő munkaközeg egy zárt térbe kényszerül, amely a mozgás következtében egyre kisebb lesz, majd elérve a spirál közepét a komprimált gáz távozik a nyomócsonkon.
A következő ábrán jól követhető a folyamat.

A két csigát a centrifugális erő feszíti egymásnak, amely olajfilm segítségével tökéletes szigetelést tesz lehetővé. Ebből is látható, hogy mennyire fontos a pontos és precíz felület- megmunkálás.

Nem tartalmaz szívó- és nyomószelepet, és nincs forgó alkatrész sem a berendezésben. Így, jelentősen csökken a zajkibocsátás, és elmarad a szelepeken jelentkező nyomásesés is. A kompresszor hatásfoka javul. Kisebb a meghibásodási lehetőség a kevesebb mozgó alkatrész következtében. Élettartamuk is hosszabb, 25-30 év is lehet.

Vigyázni kell azonban a forgásirányra, mert ha fordítva kezd forogni, rövid időn belül tönkremehet.

A legelterjedtebb vertikális kialakításún kívül létezik horizontális kialakítású scroll kompresszor is. Utóbbit az optimálisabb helykihasználás miatt fejlesztették ki.

Egyre több területen alkalmazzák a spirál kompresszorokat az imént megismert jó tulajdonságai miatt. A klímakészülékekben, folyadékhűtőkben, vagy kereskedelmi hűtés területén egyaránt megtalálható. A modern hőszivattyúkban szinte kizárólag scroll kompresszort használnak, ezzel is növelve a berendezés COP értékeit, és javítva a hőszivattyús rendszer SPF értékét.

Kapcsolódó cikkek:
Hőszivattyú kompresszorok I.
Hőszivattyú kompresszorok II.
Hőszivattyú kompresszorok III.

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!