Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Hőszivattyú kompresszorok III.

Elérkeztünk a manapság igen széles körben alkalmazott kompresszortípushoz, a spirál, vagy angolul scroll kompresszorhoz. Ez a típus áttörést hozott a hűtőgépgyártásban, ugyanis speciális kialakításának köszönhetően magasabb a hatásfoka, alacsonyabb a zajkibocsájtása és hosszabb az élettartama társaiénál.

A scroll kompresszor kialakításának elmélete nem új. Léon Creux francia mérnök alkotta meg a tervet, majd szabadalmaztatta 1905-ben Franciaországban és az Egyesült Államokban. Ekkor azonban még nem volt elég fejlett a fémmegmunkálási technológia, hogy egy működő prototípust készíthessen. Igen pontos felület megmunkálásra van szükség ugyanis a kompresszor optimális működéséhez. Ennek hiányában jóval alacsonyabb hatásfokú berendezést tudtak csak gyártani.

A második világháborút követően jelentek meg azok a szerszámgépek, melyek segítségével már gyárthatóvá vált a kompresszor.

Az 1970-es években jelent meg az első működőképes prototípus. Kereskedelmi forgalomba azonban csak az 1980-as évek közepén került ez a típus.

Manapság folyadékhűtőkben, légkondicionáló-berendezésekben és hőszivattyúkban alkalmazzák.

Cikksorozatunk következő részében a spirál kompresszorok működésével foglalkozunk.

Kapcsolódó cikkek:
Hőszivattyú kompresszorok I.
Hőszivattyú kompresszorok II.

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!