Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Hőszivattyú kompresszorok II.

Folytatjuk kompresszorokat áttekintő cikksorozatunkat, a korábbi hűtőgépekben alkalmazott kompresszorok bemutatását.

Centrifugál (radiális) kompresszor

Hívják turbó kompresszornak is, működése a következőképpen írható le.

A kompreszorházban egy vagy több forgó lapát található. Ez az ún. járókerék olyan kialakítású, hogy forgás közben a tengelyirányban beáramló közeget sugár irányban gyorsítja tovább. A kompresszorház kialakításából fakadóan a kilépőcsonkon a munkaközeg nyomása megnő, sebessége lecsökken.

Manapság ezzel a típussal nem találkozunk a hűtéstechnikában. Korábban nagyobb épületek hűtőberendezéseinél használták, amikor nagy teljesítményre volt szükség.

Ezek a berendezések igen robosztusak. Komoly rezgések alakulhatnak ki üzem közben, így a zajterhelése is magasabb. Ez különösen igaz a magas fordulatszámú típusokra.

Csavarkompresszor

A csavarkompresszorok a centrifugál kompresszorokat váltották ki, ugyanis ezek is képesek kielégíteni a nagy teljesítmény iránti igényt. Emellett alacsonyabb teljesítménytartományokban is használhatók. Működésük a következőképpen írható le.

Két, speciális csavarmenettel ellátott forgórészből áll. A két ún. rotor menete kapcsolódik egymáshoz, de csak egy irányban képesek együtt forogni. Csak az egyik tengely van meghajtva, a másikat az áttétel segítségével a hajtott tengely mozgatja. A munkaközeg beáramlik tengelyirányban, majd a rotorok forgása miatt a szívóoldali rés lezárul, és egy zárt tér alakul ki. A forgás folyamán a munkaközeg nyomása megnő, majd távozik a nyomó oldalon.

További előnye ennek a típusnak, hogy fokozatmentesen állítható a teljesítménye. Működése kevesebb rezgéssel és zajjal jár.

Cikksorozatunk következő részében a mai legelterjedtebb, hőszivattyúban használt kompresszortípust mutatjuk be.

Kapcsolódó cikkek:
Hőszivattyú kompresszorok I.
Hőszivattyúk karbantartása
Hőszivattyúk telepítési feltételei

Kulcsszavak: , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!