Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Hőszivattyú kompresszorok I.

Egy hőszivattyú egyik legfontosabb eleme a kompresszor, amely az egész berendezés élettartamát, hatékonyságát, zajkibocsátását meghatározza. Éppen ezért nem árt tisztában lennünk azzal, hogy milyen kompresszorokkal találkozhatunk a mai hőszivattyúkban. Most induló cikksorozatunk ezeknek a kompresszor típusoknak a bemutatását tűzte ki célul. Mai cikkünk a korábbi hűtőgépekben alkalmazott kompresszorokat mutatja be.

Alternáló dugattyús kompresszor

Működése a következőképpen írható le.

A munkahengerben alternáló mozgást végez a dugattyú. A hengeren szívó és nyomószelepek helyezkednek el. A szelepek vagy a gáznyomás különbségre, vagy mechanikus vezérlésre nyitnak-zárnak. Ha a dugattyú a felső holtponttól az alsó felé mozog, a nyomószelep zárva van, miközben a szívószelep nyit, és az alacsonynyomású közeg beáramlik a hengerbe. Az alsó holtpontnál a szívószelep bezár, a dugattyú elindul a felső holtpont felé, ekkor mindkét szelep zárva van. A henger ”összenyomja” a munkaközeget, így csökken annak térfogata, a nyomása pedig nő. Amikor a hengerben lévő munkaközeg nyomása eléri a nyomótérben uralkodó nyomást, a nyomószelep kinyit, és a munkaközeg kiáramlik rajta.

Előnye, hogy igen magas nyomás is előállítható vele. Hátránya, hogy sok mozgó alkatrésze van. Ebből kifolyólag gyorsabban kopik, és magas a zajterhelése. A kialakításukból adódik, hogy nagyobb, robosztusabb felépítésűek. Működésük pulzáló, ami veszteségekkel jár.

Kialakítás szerint megkülönböztethető nyitott, félhermetikus és hermetikus kompresszor.

A nyitott kompresszorok esetén a villamos motor külön elemet képez, általában ékszíj, ritkább esetben közvetlen tengelykapcsolós meghajtású. Ezek a berendezések alacsony fordulatszámon üzemelnek, ebből fakadóan magasabb az élettartamuk. Hátrányuk, hogy fennáll a szivárgás veszélye a sok tömítés miatt. Karbantartásuk, javításuk azonban egyszerűbb.

Régebben vasúti kocsiknál, autóbuszoknál vagy hűtőautóknál volt elterjedt.

A hermetikus kompresszorok esetén a villamos motor és kompresszor egy zárt, nem bontható térben kap helyet. Manapság leginkább ezek terjedtek el a hűtéstechnikában.

Kapcsolódó cikkek:
Hőszivattyúk telepítési feltételei
Speciális hőszivattyúk
Geotermikus hőszivattyú, geotermikus energia

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!