Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Hőszivattyú kompresszorok: EVI scroll kompresszor

A hőszivattyúkban alkalmazott kompresszorok típusait és tulajdonságait megismerhettük már korábbi négy részes cikksorozatunkból. Mai cikkünkben a cikksorozat utolsó részeiben megismert spirál (scroll) kompresszor egy továbbfejlesztett változatával, az EVI scroll kompresszorral ismerkedünk meg.

Az EVI az „Enhanced Vapor Inject” kifejezés rövidítése, amely magyarul gőz befecskendezéssel való kiegészítésre utal.

Ennél a megoldásnál a már ismert hőszivattyús körfolyamatot kiegészítették egy gőz befecskendező körrel az alábbi ábrán látható módon.

A kondenzátorból kilépő közeg egy kis része áthalad egy expanziós szelepen és egy hűtőközeg-hőcserélőn (economiser). Ezt követően a közeg a kompresszorba kerül visszavezetésre. Az expanziós szelep hatására az lehűl és lecsökken a nyomása. A lehűlt hűtőközeg-gőz a hőcserélőn (economiser) keresztül tovább hűti a kondenzátorból kilépő hűtőközeget, ezzel erőteljes utóhűtést hozva létre még a „fő” kör expanziósszelepe előtt. A hőcserélőből a gőz halmazállapotú hűtőközeg a kompresszorba kerül, ahol a túlhevített hűtőközeg hőmérsékletét csökkenti, ezzel lehetővé téve, hogy magasabb nyomásra komprimáljon a berendezés.

Ennek a konstrukciónak köszönhetően magasabb lesz a hatásfok és az elérhető teljesítmény. Az alacsony hőmérsékletű gőz befecskendezésének eredményeképpen magasabb kondenzációs hőmérséklet, ezzel magasabb előremenő fűtővíz hőmérséklet érhető el.

A technológiát használva akár radiátoros fűtési rendszereknél (50/40°C) is használhatóvá válik a hőszivattyú. Ezek a berendezések akár 65°C-os fűtővizet is képesek előállítani -10°C külső hőmérséklet mellett. A piacon levegő-víz és geotermikus hőszivattyúk is találhatóak, melyek EVI technológiára épülnek.

Egy levegő-víz hőszivattyú esetén az EVI technológia segítségével már versenyképes hatékonyságú monovalens fűtési rendszerek is kialakíthatóak. Geotermikus társainál pedig a kimagasló SPF érték mellett akár radiátoros rendszer is üzemeltethető vele.

Kapcsolódó cikkek:
Hőszivattyú kompresszorok I.
Hőszivattyú kompresszorok II.
Hőszivattyú kompresszorok III.
Hőszivattyú kompresszorok IV.

Kulcsszavak: , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!