Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Geotermikus hőszivattyú, geotermikus energia

Különböző források, különbözőképpen nevezik: geotermikus, talajhő, földhő hőszivattyú. Tulajdonképpen ugyanazt a berendezést és technológiát takarja mindegyik kifejezés. Mi a honlapunkon szándékosan nem használjuk a geotermikus kifejezést, ugyanis megtévesztő lehet a felhasznált energiafajtára nézve. Kezdjük tehát egy kis fogalom magyarázattal:

A geotermikus energia a Föld belsejéből, a magmából, atomi reakciók során létrejövő hőenergia, amely kőzetrétegeken áthaladva a földfelszín felé áramlik. A Föld belseje felé haladva kilométerenként átlagosan 30°C-kal nő a hőmérséklet, ezt az értéket nevezzük geotermikus gradiensnek. Hazánkban a földkéreg vékonyabb az átlagosnál, így ez az érték akár a 60°C-t is meghaladhatja. Azaz a geotermikus gradiens Magyarországon majdnem kétszerese (0,042-0,066 °C/m) az átlagosnak.

Tudni kell azonban, hogy a legtöbb energiát a Nap szolgáltatja. Közel 17000-20000-szer több energiát juttat évente a földre, mint amennyire az emberiségnek szüksége van. Ezt az energiát a Föld eltárolja a levegőben, a talajban és a vizekben. A leghatékonyabban a talaj tudja tárolni a Nap energiáját. Így, amikor egy hőszivattyú talajhőt használ hőforrásként, akkor részben geotermikus energiát, részben a földben eltárolt napenergiát használja. E két energia aránya attól függ, hogy milyen kialakítású a hőszivattyús rendszer. Például a talajkollektoros rendszer nagyobbrészt a földben tárolt napenergiát használja, szemben az akár 100 méter mély talajszondás hőszivattyús rendszerekkel, ahol már a geotermikus energia aránya is számottevő.

Kifejezetten a geotermikus energia kiaknázására kutakat fúrnak, amelyekkel termálvizet termelnek ki, és ennek a hőjét használják fűtésre is. A kitermelt termálvizet annak hőmérsékletétől függően tudják felhasználni akár több lépcsőben is. Így, ha a kinyert hőenergiától a termálvíz lehűlt és nem lehet már közvetlenül felhasználni, akkor hőszivattyús rendszerrel tovább hasznosítható. Ezzel azonban egy későbbi cikkünk foglalkozik részletesebben, amelyben a hulladékhőt hasznosító hőszivattyúk kerülnek nagyító alá.

Kapcsolódó cikkek:
GEO és “H” Tarifa
COP, SPF…Hogy is van ez?
Gázmotoros hőszivattyú

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!