Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   COP, SPF érték..Hogy is van ez?

Ha már nézelődtünk az interneten hőszivattyúkkal kapcsolatban, biztos belefutottunk a COP érték kifejezésbe. A COP (Coefficient of Performance – teljesítmény tényező) érték a hőszivattyú által leadott és felvett teljesítmény hányadosa. Ez egy pillanatnyi (!) érték, amely egy meghatározott üzemállapothoz tartozik. Az üzemállapotot a rendelkezésre álló hőforrás hőmérséklete és az előremenő fűtővíz hőmérséklete határozza meg. Tehát, amint változik valamelyik a két hőmérséklet közül, a COP érték és leadott teljesítmény is változik. Éppen ezért egy berendezés egész éves hatékonyságának leírására nem alkalmas ez az egy szám. A gyártók általában táblázatban, vagy diagramon szokták a COP érték alakulását a hőforrás és fűtővíz hőmérséklet függvényében megadni. Ha ilyen adatok a gyártónak nem állnak rendelkezésére, kezdhetünk gyanakodni, hogy nem megfelelő a termék minősége és technológiai háttere.
A pillanatnyi állapotot a következőképpen szokták megadni:
hőforrás fajtája, hőmérséklete / hőfogadó közeg fajtája, hőmérséklete
Ahol a hőforrás fajtája legtöbbször víz (W), só-oldat (S), vagy levegő (A), a hőfogadó közeg pedig általában víz (W), vagy levegő (A). Pl. COP = 5, W10/W35.
Az SPF (Seasonal Performance Factor) érték, azaz szezonális teljesítmény faktor már jóval alkalmasabb egész éves hatékonyság jellemzésére. A teljes fűtési szezonra vonatkozó leadott energia és az ehhez felhasznált (villamos)energia hányadosa (kWh/kWh). Ez az érték a teljes rendszerre vonatkozik, így függ a fűtési órák számától, a fűtési rendszer szabályzásától, stb. Tehát, minél magasabb az SPF értéke a hőszivattyús rendszerünknek, annál hatékonyabban üzemel és annál többet tudunk évente megtakarítani vele. Így, ha egy hőszivattyú például 4 – es COP értéken képes üzemelni, 0°C-os hőforrás és 35°C-os fűtővíz hőmérséklet mellett, az még nem garantálja, hogy egész fűtési szezonban hatékony lesz. A rendszer tervezésénél tudják számítani, a várható üzemi feltételek alapján. De, ha bármelyik feltételezett körülmény megváltozik, az érték módosulni fog. Éppen ezért az SPF érték ellenőrzésére hőmennyiségmérőket és külön fogyasztásmérőt szoktak beépíteni a rendszerbe. A fűtési szezon végén ellenőrizhető, hogy a tervezett feltételek teljesülnek-e. Ha állami támogatást veszünk igénybe, akkor a mérési lehetőséget kötelező kialakítani, hiszen a pályázatban kiírt feltételek közé tartozik a minimális SPF (néhol éves COP néven futó) érték elérése.
Ebből is látható, hogy a hőszivattyús fűtés esetén különösen fontos a rendszerszintű tervezés.

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!