Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   CO2 hőszivattyú

Mint ahogy az összes műszaki megoldást, úgy a hőszivattyút is folyamatosan fejlesztik. Így egyre hatékonyabb és magasabb teljesítményű berendezések kerülnek a piacra. Sokáig a levegő hőforrásos hőszivattyúk egy épület teljes kifűtésére önállóan nem voltak alkalmasak a külső levegő hőmérséklet ingadozása miatt. Hiszen mikor a leghidegebb volt, akkor volt a leggazdaságtalanabb a működése, és akkor adta le a legkisebb teljesítményt.

A legújabb fejlesztések folyamán ezt a problémát kiküszöbölték. A CO2 hőszivattyú ugyanazon az elven működik, mint a már megismert alaptípus. A különbség az, hogy a R410A, R407C, vagy R22 hűtőközeg helyett CO2 – t (szén-dioxidot) alkalmaznak. Továbbá kétfokozatú kompresszor segítségével magasabb nyomáskülönbséget tudnak elérni magasabb hatásfok és alacsonyabb zajszint mellett.

Ezeknek köszönhetően a levegős hőszivattyúnak alacsonyabb hőmérsékletnél, akár – 15°C – nál sem esik le drasztikusan a leadott hőteljesítménye. Magasabb COP és SPF érték érhető el vele.

Ezen tulajdonságoknak köszönhetően alkalmas akár 65°C – 70°C – os használati melegvíz előállítására is. Egy jól hőszigetelt, alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerrel rendelkező épületnek akár a teljes kifűtésére is alkalmas lehet a készülék. Más esetben azonban továbbra is ajánlott kiegészítő fűtés alkalmazása.

Kapcsolódó cikkek:
Beltéri használati melegvíz hőszivattyú
Hőszivattyúk karbantartása
Hőszivattyúk telepítési feltételei
COP, SPF érték … hogy is van ez?

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!