Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Beltéri használati melegvíz hőszivattyú

A piacon találkozhatunk kizárólag használati melegvíz (következőkben csak HMV) termelésre szolgáló hőszivattyúval is. Erre a feladatra a leggazdaságosabb levegő-víz hőszivattyút használni, ugyanis ennek a legkisebb a beruházási költsége. Előfordulnak a piacon víz-víz HMV hőszivattyúk is, melyek az alacsony hőmérsékletű, többnyire felületfűtési rendszerek visszatérő fűtővizét használják hőforrásként.

Ahogy előző írásainkból is kiderül, a levegős hőszivattyúk legnagyobb hátránya az egész évben változó levegő hőmérséklet miatti alacsonyabb éves hatékonyság. Ezt kiküszöbölve a HMV hőszivattyúk a belső tér levegőjét használják, melynek éves ingadozása elenyésző a külső levegőéhez képest. Két módon hasznosíthatja a beltéri levegőt a hőszivattyú:

– egy helyiség levegőjének forgatásával

– központi szellőztető berendezés mellett a távozó levegőből nyerhet ki hőenergiát

Az első esetben ideális a pince, éléskamra, gépészeti helyiség vagy mosókonyha, ahol a hűtőből, a ruhaszárítóból, vagy a mosógépből keletkezett hőmennyiséget tudja használni a berendezés. Előnye, hogy működése során hűti és párátlanítja is az adott helyiséget. A gyártók legtöbbször 15°C-os hőforrás-hőmérsékletre és 45°C-os HMV hőmérsékletre adják meg a pillanatnyi hatékonyságot (COP). Ezen hőmérsékletek mellett többnyire 3 – 4 COP értéken képesek üzemelni a készülékek.

Abban az esetben, ha központi szellőztető berendezést használnak, a távozó levegő még magasabb, mint az előző esetben, így magasabb hatékonyságot tudnak elérni. Manapság a szigetelések fejlődése miatt egyre nagyobbá válik a szellőzési veszteségek aránya. Ezzel a megoldással csökkenthető ez a veszteség.

Előfordul hasonló kialakítású, nem csupán HMV előállítására, hanem fűtésre használt hőszivattyú is, de önmagában ez a változat nem alkalmas az épület komplett kifűtésére, ugyanis felfűteni azt nem képes, hiszen épp a ház kidobott hőjét hasznosítja. Kiegészítő megoldásnak viszont igen hasznosnak bizonyul. A passzív házak fűtési rendszerének egyik fontos eleme.

Mint látható, a hulladékhő hasznosítása otthonunkban is lehetséges. Ráadásul új- és régi építésű épületek belterében is elhelyezhető. A készülékek kompakt kivitelűek, azaz HMV tárolót is tartalmaznak. Sőt, rendelhetőek szolár csatlakozással is, így napkollektor segítségével minimalizálhatjuk a HMV előállítás költségeit.

Kapcsolódó cikkek:
COP, SPF érték… Hogy is van ez?
GEO és “H” Tarifa
Hőszivattyúk karbantartása

Kulcsszavak: , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!