Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Abszorpciós fűtés és hűtés I.

A jól ismert kompressziós hőszivattyú körfolyamaton kívül egy másik, kevésbé elterjedt megoldással az abszorpciós hőszivattyúval is találkozhatunk a piacon. Mai cikkünkben az abszorpciós körfolyamattal ismerkedünk meg.

Az abszorpciós rendszer alapja egy elnyelő és egy elnyelődő (abszorbens) anyag, amelyek legtöbbször víz és lítium-bromid (esetleg ammónia).

– Működés közben a víz alacsony nyomása miatt képes elnyelni a lítium-bromidot. A folyamat során nagy mennyiségű hasznosítható hő szabadul fel.

– Az elegyet egy abszorber szivattyú a generátorba továbbítja, ahol a nyomás és a bevezetett hő hatására az abszorber elpárolog.

– Kondenzátorban a lítium-bromid ismét cseppfolyóssá válik külső hűtés hatására.

– A nagy nyomású kondenzátorból fojtószelepen át a kis nyomású elpárologtatóba áramlik az abszorber cseppfolyós része, a nyomáscsökkenés hatására azonban  gázhalmazállapotúvá válik és így ismét hőt tud elvonni a hűtőfolyadékból.

Ez a technológia komoly lehetőségeket hordoz. A fűtési üzemre hasonlóan képes, mint a kompressziós elven működő hőszivattyú. Hűtésnél viszont töredéke a felhasznált villamos energia a kompresszoros berendezéshez képest. Az abszorpciós berendezés munkaközege semmilyen káros hatással nincs az ózonrétegre (ODP) és nem okoz globális felmelegedést sem (GWP). Legújabb fejlesztések kompressziós és abszorpciós hőszivattyú kombinálására is irányulnak, ezeket hibrid rendszereknek nevezzük.

A következő cikkünkben az abszorpciós technológiára épülő berendezésekkel ismerkedhetünk meg.

Kapcsolódó cikkek:
Hűtés hőszivattyúval
Hőszivattyú munkaközegei
Speciális hőszivattyúk

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!