Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Tűzifa fűtőértéke

A tűzifával kapcsolatban rendkívül sok adat és érték kering a köztudatban. Nehéz kiigazodni, hiszen sokan mást mondanak. Valaki szerint a bükk, valaki szerint az akác, míg mások szerint a gyertyán a legjobb tüzelő. A személyes benyomások sokfélesége megnehezíti a pontos tájékoztatást.  A következő írásban a tűzifa fűtőértékével kapcsolatban szeretnénk egy átfogó összefoglalást nyújtani.

Puhafa és keményfa

A tűzifákat két nagy csoportra lehet osztani, puhafákra és keményfákra. Felépítésükben és mechanikai tulajdonságaikban tér el a két nagy csoport. A puhafák közé az örökzöld fenyőfák tartoznak, míg a keményfák közé a lombos fák. Tűzifának a keményfák alkalmasabbak: bükk, tölgy, gyertyán,stb… Előfordulhat, hogy puhafával tüzel valaki, de ennek a hátránya, hogy hamar tönkremehet a vegyestüzelésű kazánunk a tűztérbe kerülő sok gyanta miatt.  

Mértékegységek

Erdei köbméter: az erdőgazdálkodásból eredő mértékegység, 1 x 1 méteres alapterületen 1,7 méter magasan rendezetten rakott tűzifa, tehát 1 x 1 x 1,7 méter, 1,7 m3.
Kalodás tűzifa: úgynevezett konyhakész tűzifa, 1 x 1 x 1,7 méterbe rendezetten, hasítva, méretre vágva.
Hasított méterfa: az 1 méter hosszú rönkfát, hosszában felhasítják és rendezetten szintén vagy 1,7 m3-ben, vagy 1 m3-be rendezik.
Normál köbméter: egy normál m3-be, azaz 1 x 1 x1 méterbe rendezetten rakott tűzifa.
Mázsa (q): 100 kg, régi hagyományos mértékegység.
Ömlesztett köbméter: 1 m3 űrtartalomba “szórt” tűzifa, 0,5-0,7 -es szorzóval lehet számolni a rendezetten rakott tűzifához képest. Pontos mértékegységnek nem számít.

Fűtőérték

A különböző típusú tűzifáknak eltérő fűtőértékük van, ha térfogatra, például erdei köbméterre nézzük, azonban adott nedvességtartalomra és súlyra már szinte megegyezik a fűtőérték. Alapul véve a 25%-os nedvességtartalmat, elmondható, hogy a tűzifa fajták 4,0-4,2 kWh/kg fűtőértékkel bírnak. A gáz 9,4 kWh/m3-es fűtőértékénél ez azt jelenti, hogy ca. 2 kg tűzifa = 1 m3 földgázzal. Ebben az esetben az a probléma adódik az elszámolásnál, hogy a vizes fának jóval nagyobb a súlya és jelentősen kisebb a fűtőértéke.
Ezért érdemes a következők szerint kalkulálni a fűtőértékekkel:

 A tűzfa fűtőértéke térfogatra és fajtára vetítve:

A kalodás tűzifa, illetve a köbméterre vonatkozó adat azért praktikusabb, mert ha nedves fát is vásárlunk, köbméterben ugyanannyi fűtőértéket veszünk. Tehát ha megveszünk egy kaloda konyhakész bükkfát, akkor annak a súlya lehet nedvesen 1200 kg, szárazon pedig 900 kg, fűtőértéke mindig 3450 kWh/kaloda lesz, és megfelel 367 m3 földgáznak.

Tűzifa nedvességtartalma és száradása

A tűzifa nyersen, kivágáskor 50-60%-os nedvességtartalmú, majd hónapról-hónapra (augusztusig) leszárad 18-25%-ra. Ha több mint egy évig csak szárad, akkor légszárazon akár 18% nedvességtartalomig képes leszáradni. Természetesen a nedvességtartalomnak nagyon nagy hatása van a fűtőértékre, mint a korábbi táblázatban láthatták. A következő táblázatban nyomonkövethető a tűzifák átlagos kiszáradása és nedvességtartalma:

Ha Ön még gázzal fűt és megtakarításokat akar elérni fűtési költségeinél, akkor mindenképpen érdemes vegyestüzelésű kazánra váltania. 2011-ben várhatóan támogatást fognak kiírni a vegyestüzelésű kazánokra, melyről itt bővebben olvashat!

Kapcsolódó cikkek:
Vegyestüzelésű kazánok támogatása  
Vegyestüzelésű kazán pályázat, mit tegyen, hogy ne maradjon le!  
Gázkazán helyett vegyestüzelésű kazán: Alapfeltételek   
Gázkazán helyett vegyestüzelésű kazán: Épületgépészeti átalakítások 
Gázkazán helyett vegyestüzelésű kazán: Tűzifa

Kulcsszavak: , , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!