Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Szolár tűzhely

A szolár-tűzhely nem más mint egy berendezés, ami képes a napsugárzás segítségével felmelegíteni az ételeket vagy ha nincs ivóvíz akkor sterilizálni azt. A szolár tűzhelynek van egy high-tech változta, ami napelemek segítségével állít elő elektromos áramot, amely a villyantűzhelyhez hasonlóan kerül felhasználásra, azonban ez az ára miatt kevésbé elterjedt és a bonyolult technikai tartalomnak “hála” nem is tekinthető igazán zőld megoldásnak (gondolunk itt a gyártás során keletkező melléktermékekre illetve a felhasznált energia megtermelése során bekövetkező környzetszennyezésre).

A fő szerep azonban nem ezeknek a drága kütyüknek jut sokkal inkább az egyszerűbb és olcsóbb szolár tűzhelyeknek. Ugyanis ezek esetében nem kell semmi ahhoz, hogy működjenek és a meghibásodásra is a nullával egyenlő az esély. A legfontosabb szerepe ezeknek az eszközöknek a nagyon szegény vidékeken van, ahol a főzést csak szabad tűzön tudják megoldani ezzel levegőszennyezést és a fák kivágásával pedig elsivatagosodást okozva. Ezeket az eszközöket a nemzetközi segélyszervezetek juttatják el a rászoruló családoknak.

Ugyancsak nagy lehet a szerepe a szolár-tűzhelyeknek, azokban az esetekben, amikor a nagy tűzveszély miatt nem használhatunk semmilyen foszilis energiaforrást.

Nagyon sokféle szolár- tűzhely létezik világszerte, de minahányak megegyeznek abban, hogy:
– Koncentrálják a napsugárzást: Tükör vagy egy fényes fém felület segítségével a napfényt koncentráltan eljuttatják a főző felületre
– Átalakítják a fényenergiát hőenergiává: egy fekete fényelnyelő felület a főzőedényen vagy a tűzhelyen képes a fényenergiát hatékonyan hővé alakítani.
– Az üvegházhatás segítségével a beérhező látható fényt átengedi a tűzhely, de az infravörös hősugárzást már visszaveri,így csapdába ejtve azt.

Most pedig lássunk néhány képet néhány működő megoldásról:

szolár tűzhely 3

szolár tűzhely 2

szolár tűzhely 4

Kapcsolódó cikkek:
Ökoház 1 millió forintból
Napelem építés házilag

Kulcsszavak: , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!