Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Solar Impulse, a nepelemes repülő

Solar Impulse a napelemes repülő

Megkezdte kétezer kilométeres útját csütörtökön Svájcból Afrika, azon belül is Marokkó felé Bertrand Piccard svájci kalandkereső Solar Impulse nevű napelemes repülője. Az André Borschberg pilóta vezette gép a tervek szerint 25-én Madridba, a Barajas repülőtérre érkezik, ahol Piccard veszi át a botkormányt, hogy Marokkó fővárosába, Rabatba vigye a szerkezetet.

A gép végső úti célja a Marokkó délnyugati részén fekvő Varzazát, a sivatag kapuja lesz. Borschbergre nehéz feladat vár, 8500 méteres magasságba emelkedve át kell vinnie a repülőt a Pireneusok felett, Piccard számára pedig a szeles Gibraltári-szoros jelenthet nehézséget.

A Solar Impulse a tervek szerint 2014-ben világkörüli utat tesz. Piccard különleges gépe eddig Franciaországba és Belgiumba repült Svájcból. A napelemes gép 64 méteres fesztávolságú szárnyain 12 ezer szilíciumcellát helyeztek el, azok gyűjtik be a Nap energiáját a négy, egyenként 10 lőerős villanymotor működtetésére. A gép tömege 1,6 tonna. A marokkói út a világkörüli próbatétel főpróbája – mondta Borschberg. A következő képen a repülőgép látható:

További információt a www.solarimpulse.com oldalon talál!

Forrás: index.hu

Kulcsszavak: ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!