Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Passzívházak VI. Hogyan terveztessem meg a passzívházat?

passzívház tervezésA passzívház készítése nem a kivitelezésnél kezdődik, hihetetlen nagy szerepe van a precíz átgondolt tervezésnek. A passzív ház soha nem egy tervező munkájától fog valóban működőképes lenni, minden esetben szükség van az egyes szakágak összefogására.

Az építtető érdekeinek képviselése és az egyes szaktervezők munkájának összefogása a generáltervező feladata, aki általában a passzívházak tervezésének terén gyakorlott építész kell, hogy legyen. Neki kell megismernie a későbbi lakók életmódját elvárásait és ehhez igazítani a műszaki tartalmat. Másképp mondva amit a megrendelő akar, azt lekell fordítani az épületszerkezetek tervezőinek és az épületgépész tervezőnek a nyelvére.

Passzívházat lehetetlen minden részletre kiterjedő, alapos, átgondolt tervezés és a különböző szakmák képviselőinek szoros együttműködése nélkül felépíteni. A megszokottól eltérően, az építész- és gépészmérnöknek, valamint a kivitelezőknek kezdettől közösen kell dolgozniuk, figyelembe véve nemcsak a környezeti adottságokat, hanem a lakók életmódját is.
 
A cél, az alacsony energiafogyasztás és az egészséges, kellemes mikroklíma csak úgy termthető meg, ha az épület egységes egészet alkot, és a különböző elemek szervesen illeszkednek az egészbe.
 
Éppen ezért egyetlen részlet sem öncélú: az elrendezésnek, a tájolásnak, a formának, a beépített berendezéseknek egyaránt megvan a szerepük abban, hogy az épületben télen-nyáron egyenletes legyen a hőmérséklet, friss a levegő, és lehetőleg mentes legyen olyan zavaró tényezőktől, mint a zaj, a por, vagy a pára.
 
A tervezéshez a legnagyobb segítséget a PHPP program nyújtja, amellyel pontosan kalkulálható, hogy mekkora lesz az épület energiaigénye, és hogy milyen fűtésre vagy hűtésre lehet benne szükség.

Kapcsolódó cikkek:
Passzívházak I. Mit is jelent, hogy passzívház?
Passzívházak II. Passzívház életérzés

Passzívházak III. A legolcsóbb energia
Passzívházak IV. Telekválasztás passzívház építéséhez
Passzívházak V. A telek tájolása
December 7-én következik VII. Mennyibe kerül egy passzívház építése?

Kulcsszavak: , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!