Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Passzívház IV. Telekválasztás passzívház építéséhez

Mpasszívházostanában egyre több olyan eset fordul elő, amikor az építtetők úgy vásárolnak telket, hogy nincsenek tisztában azzal, mit is lehet ráépíteni. A tervezés megkezdésekor éri őket a meglepetés.

A telek vásárlás előtt először egy földmérőt érdemes megbízni, hogy felmérje a telket, leellenőrizze, egybeesik-e a jogi határ a jelenlegi kerítéssel.

A meglepetés, hogy a jogi határ mégsem ott van, ahol a kerítés, rosszul eshet abban az esetben, ha egy keskeny telekről van szó, és jó lenne a teljes, megengedett beépítési szélességet kihasználni. A geodéta költsége igaz, hogy még a telek vásárlás előtt terheli a vevőt, de vigasz lehet, ha mégis megveszi a telket, mindenképpen javasolt lesz a felmérés. Hiszen, még ha sík is a telek, meg kell néhány magassági viszonyítási pontot adni, és a kerítések hosszát fel kell pontosan mérni. Az elképzelhető építési helyszínen több keresztirányú méret is javasolt, mert gyakran előfordul, hogy kihasználja a tervező a teljes beépítési szélességet. Az előírások szerinti oldaltávolságot viszont nagyon szigorúan ellenőrzi az önkormányzat.

Az adásvételi szerződés megkötése előtt mindenképpen tisztában kell lenni a helyi építési előírásokkal. Sokszor az építtetők csak a beépítési százalékot, jobb esetben még az oldal távolságokat, az építménymagasságot kérdezik meg. Egyrészt sok esetben ezek a számok nem elegendőek a döntéshozatalhoz, másrészt pedig laikus építkezőnek nem minden esetben értelmezhetőek a szabályozási számok, amit az önkormányzat honlapjáról letölt.
Egy példaként kiragadva, a helyi építési előírásoknál nagyon fontos figyelmet fordítani arra, milyen az előírt szintterület mutató az adott építési területen.

Ez a szám pl. sok esetben olyan módon befolyásolhatja a tervezést, hogy le kell mondani a kétszintes épületről, csak tetőteres házat lehet tervezni. Ez pedig elég rosszul érinthet egy építtetőt, aki kétszintes házról álmodik, és semmiképpen sem szeretne tetőteres házban élni.

A helyi előírások szabályozhatják a tetőhajlásszöget, a pinceszint beépítési lehetőségét, a beépítési százalékot telek mérettől függően is az adott építési helyszínen. (Forrás:www.passzivhaz-magazin.hu.

Kapcsolódó cikkek:
Passzívházak I. Mit is jelent, hogy passzívház?
Passzívházak II. Passzívház életérzés
Passzívházak III. A legolcsóbb energia
November 29-én következik: Passzívházak V. Telek tájolása

Kulcsszavak: , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!