Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Ne az utcát fűtsük, hőszigetelés ésszerűen

homlokzati szigetelésÍrásainkban már sokat szóltunk arról, hogy miképp fűthetünk és hűthetünk energia-hatékonyan a megújuló energiaforrásokkal, azonban jóval kisebb ráfordítással óriási megtakarítást érhetünk el egy optimálisan méretezett hőszigetelő rendszerrel.

Milyen vastag legyen a hőszigetelés?
A vezető hőszigetelőanyag forgalmazók tájékoztatása szerint 2011-re az átlagos homlokzati hőszigetelés vastagság elérte a 12 cm-t. Ugyanezen szakértők becslése szerint ez 2020-ra mintegy 20 cm-es vastagságra emelkedhet.

Az utólagos hőszigetelés megvalósítók egyetértenek abban, hogy a jelentős megtakarítások mellett élhetőbbé vált otthonuk, a hőszigetelés hatásár megváltozott az épület belső klímája, búcsút inthettek a hideget sugárzó falazatoknak.

A szigetelés megtérülése
Lássunk most egy konkrét példát. Elsőként egy hagyományos módszerrel épített Magyarországon igen elterjedt B30-as téglából készült épület esetében számítottuk ki a legáltalánosabb vakolt polisztirol homlokzati hőszigetelés megtérülését.

A képzeletbeli házunk – sok magyar háztartáshoz hasonlóan – hagyományos földgázt hasznosító 10-15 éves tüzelőberendezéssel van ellátva. A szigetelendő felületet 160 nm-ben állapítjuk meg valamint a hőkamerás felvételezés után szükségesnek tartjuk a teljes homlokzat 10 cm-es polisztirol szigetelőanyaggal való ellátását.

A vakolattal ellátott hőszigetelés négyzetméter ára a jelenleg piacon található termékek átlagárát számolva 2150 Ft-ban került megállapításra. A falazatok, a nyílászárók és a tetőhéjalás illetve a födém hőátbocsátási tényezőjének megállapítása után meghatározásra került az épület energiaigénye, megjegyezzük, hogy a számítás során átlagosan 20 ◦C belső és külső hőmérséklet különbséget tételeztünk fel. A beruházás bekerülési költsége 1 040 000 Ft-ban határozható meg.

A szigetelés megvalósításával a követező eredményeket értük el:

– Falazat hőátbocsátási tényezőjének változása: 1,37 W/m2K-ről 0,3 W/m2K-re
– Éves energia megtakarítás: 11463,6 kW
– Éves energiamegtakarítás 1. évben: 160 000,- Ft
– Éves energiamegtakarítás 5. évben: 200 000,- Ft
– Megtérülés: 6 év

A bemutatott eredmények értékeléséhet hozzátartozik, hogy hosszabb távra gondolkodva a hőszigetelés teljes élettartamát tekintve minden hőszigetelésre befektetett forint a jelenlegi energiaárak mellett további 7 forint hasznot hoz.

Kapcsolódó cikkek:
Utólagos hőszigetelés: Valóban lélegeznek a falak?

Homlokzati hőszigetelés: EPS vagy kőzetgyapot?

Kulcsszavak: , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!