Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Napkollektor házilag

Napkollektor házilag?

Az egyszerűségénél fogva a napkollektor házilagos építése sok kísérletező kedvű ezermester fantáziáját ragadta már meg.

„Napkollektor házilag!”- szól a szlogen, amely sokak – köztük a megujulofutes.hu munkatársainak – érdeklődését felkeltette. A téma rendkívül érdekesnek ígérkezett, ezért körüljárjuk a kérdést, amely szóljon így:
– napkollektor építése házilag?

A következőkben megpróbálunk választ adni arra, hogy milyen kontextusban van helye a házilagos napkollektor építésnek és mi az, amitől óva intjük olvasóinkat, megkímélve a későbbi csalódásoktól.

Az interneten fellelhető írások döntő részben a síkkollektor házilagos barkácsolásának mikéntjéről szólnak. Nem véletlenül, hiszen ez az a kollektor típus, amely egyszerűségével felhívta magára a figyelmet.

Amennyiben elolvasunk egy, ilyen írást valóban kedvet kaphatunk a barkácsoláshoz, azonban érdemes tisztában lenni néhány ténnyel, mielőtt belekezdünk egy napkollektor építésébe.

Elsőként fontos leszögezni, hogy amennyiben a házi barkács készletünknek nem része a lézeres hegesztő, valamint nem rendelkezünk a nagy napkollektor gyártó vállalatok hosszú évek alatt kifejlesztett adszorber anyagával és szolár üvegével, akkor valószínűleg nem fogunk a gyári síkkollektorokhoz fogható hatásfokú és élettartamú eszközt létrehozni. Emellett az olcsóságával sem hívhatja fel magára a figyelmet a házilag készített változat, mivel a készítéshez használt alapanyagok beszerzésénél a kiskereskedelmi árat kell kifizetnünk, nem is beszélve a barkácsolás közben elhibázott munkadarabok képződése során keletkező hulladékról.

Mindemellett, ha a napkollektor készítésére fordított munkaórák díját nem adjuk hozzá a készítés költségéhez, egy jó minőségű gyári napkollektor árából még mindig elkészíthető a házilag fejlesztett változat. Azonban míg egy hosszú idők során tökéletesre fejlesztett gyári síkkollektor élettartama meghaladhatja a 30 évet és élettartama során az végig magas hatásfokon üzemel, addig a házilag készített változat biztosan nem rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal. Ha az olcsóságnak már ezt a vetületét nézzük igencsak könnyen belátható, hogy egy otthon elkészített síkkollektor nem veheti fel a versenyt a gyári változattal, sem megbízhatóságban sem élettartamban.

Annak ellenére, hogy a házilag készített síkkollektor valóban nem versenyezhet a professzionális társával, még sokan lesznek, akik elcsábulnak és belefognak a kísérletezésbe, de nincs is ebben semmi kivetnivaló. Azonban a saját biztonságuk érdekében barkács célra sokkal inkább a sörkollektor néven elhíresült egyszerű levegős kollektorokat ajánljuk elkészíteni.

Ezt azzal indokoljuk, hogy míg a síkkollektorok esetében a rendszerben nyáron ingen magas hőmérsékleten és nyomáson kering a szolár folyadék, ezzel sok buktatót és veszélyt rejtve magában, addig a sörkollektor (mivel a levegő áramlik benne) veszélytelen és elkészítésével valóban teszünk valamit a környezet védelmében.

Összefoglalva, annyi elmondható, hogy a síkkollektorok házi készítése nagy szakmai felkészültséget és komoly eszközparkot igényelne, amennyiben tényleg tartós és időtálló eszköz elkészítése lenne a célunk. Ezért olvasóinknak azt ajánljuk, hogy válasszák inkább a napkollektorok valóban megbízható gyári változatát, mivel ezek tekinthetőek igazán komoly és valóban megtérülő eszközöknek. Amennyiben barkácsoláson törjük a fejünket, döntsünk inkább a levegős sörkollektor megépítése mellett, mert ennek elkészítésében valóban örömünket lelhetjük és a sikerélmény is garantált.

Hasonló cikkek:

Napkollektorok várható élettartama
Vákuumcsöves vagy síkkollektor
Ismerjük meg a síkkollektort

Kulcsszavak: , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!