Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Mikor érdemes tüzelőt vásárolni?

tűzifaTúl vagyunk a fűtési szezonon, már nem lehet az éjszakákon sem, olyan hidegekre számítani, ekkor sokan fellélegeznek és elfelejtik, hogy lesz még hideg és továbbra is szükség lesz tűzifára. Azonban kérdésként merülhet fel, hogy érdemes-e már idejekorán megvásárolni a téli tűzrevalót. Ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a következő írásban, azzal, hogy bemutatjuk azokat az érveket, amik alátámasztják, hogy érdemes már a tavaszi hónapokban elrendezni a tűzifa kérdését.

A nedves tűzifa hátrányai
Amikor a fa kivágásra kerül, akkor még igen sok vizet tartalmaz. Hozzávetőlegesen a fa súlyának felét a benne lévő víz teszi ki. Ez az egyik oka, amiért érdemes köbméterre venni a fát, hiszen ha súlyban számolják, akkor ahhoz a víz súlya is nagymértékben hozzájárul. Azon kívül, hogy gazdaságtalan nedves fát vásárolni, más hátrányai is vannak. Vannak kényelmetlen és veszélyes tényezői is a neves fának. Amikor túl nedves a tűzifa, tehát még magas a víztartalma, mert nem volt elegendő a száradási idő, akkor a tüzelés hatékonysága erősen lecsökken. A tűztérben a vízgőzzé alakul át, ami energiát von el, valamint lehűti az előállított hőmérsékletet. Ebből adódóan a nedves fa nem fog akkora hőt előállítani, mint ugyanaz a mennyiségű száraz fa és ez komoly energiaveszteséget jelent. Nedves tűzifa esetében az égés valamelyest másként zajlik, mint normál állagú, száraz tűzifa esetén. A nem tökéletes égés következtében a fagázok távoznak a kéményen át, tehát nem adják át azt a hőmennyiséget, amit kellene, továbbá nagyon erősen bekormolják a kéményt. A kémény kormosodása eltömődéshez vezethet, ami viszont már veszélyes, nem utolsó sorban pedig a levegőt is erősen szennyezi. Pedig a fa égése során az energia felszabadulás 80%-a a fagázok elégésével keletkezik, ezért igen megfontolandó, hogy meddig szárítja a tűzifát az ember.

Meddig kell szárítani?
A jó tűzifa száraz, max. 20% nedvességtartalmú keményfa. Magas gyantatartalmú fák, pl. gyümölcsfák, fenyő, nem alkalmasak kandallóban történő tüzelésre, vegyes tüzelésű kazán esetében nem annyira számottevő ez a probléma.. A legideálisabb az ún. “lábon száradt” keményfa, ahol a fa felélte saját nedvességtartalmát, így az már tökéletesen száraz. Azonban a gyakorlat természetesen nem ez, mert ha fát vásárolunk akkor általában nyers vagy részben kiszárított fát fogunk kapni és magunknak kell megoldani a fa szárítását. Ehhez egy a szabadba lévő fedett hely (pl. féltető) szükséges, amit a levegő szabadon átjárhat, vigyázva arra, hogy nedvesség közvetlenül ne érhesse. A száradáshoz szükség idő, ideális esetben 1,5 év, azonban elmondható, hogy a tavasszal megvásárolt fa egy nyár alatt már szárad annyit hogy alkalmassá válik a kazánban való fűtésre, cserépkályha illetve kandalló esetén viszont szükség van a legalább 1 éves szárítási idő betartására, hogy a tüzelőberendezésünket kíméljük.

Mire vigyázzunk a tavaszi befűtésnél?
Kora tavasszal amikor a nappalok már enyhék az éjszakák viszont még lehűtik a házat, szeretnénk begyújtani délután a cserépkályhába, hogy estére jó meleg legyen. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy a füst visszaömlik a helyiségbe. Ennek oka, hogy a kémény jelzi a hőmérséklet különbözetet, hiszen a huzat iránya mutatja merre van hidegebb, arra távozik a füst. Akár csak egy fokkal is hidegebb a lakás mint a kinti levegő negatív légáramlat alakul ki. Az átmeneti szezonban próbáljunk olyan napszakot választani első begyújtásra, amikor a lakás pár fokkal melegebb, mint a kinti hőmérséklet, de ekkor is fokozottan figyeljük a begyújtásnál a fűtő berendezés, hogy tapasztalható-e bármi szokatlan.

Kapcsolódó cikkek:
Tűzifa fűtőértéke
Költségcsökkentés vegyestüzeléssel

Kulcsszavak: , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!